• Short title article: Osigurana sredstva

Dječji vrtić "Pahuljica" izgrađen je 1977. godine, dakle prije 46 godina. Djelatnici su preživjeli rat, vratili se u isti prostor koji je bio jako oštećen i bilo je vrijeme za njegovu obnovu.

Kad je riječ o predškolskom obrazovanju, obuhvatu djece i uvjetima njihova boravka u dječjem vrtiću, u Kupresu će doći do velike promjene i napretka. Najkraće rečeno – Kupres će dobiti novi dječji vrtić, piše Večernji list BiH.

Osigurana sredstva

Riječ je o postojećem Dječjem vrtiću "Pahuljica", za koji će se izgraditi posve nova, suvremena zgrada. Za tim se odavno osjećala potreba iz nekoliko razloga: povećan broj zahtjeva za smještaj djece u vrtić, dotrajalost i neuvjetnost prostora koji trenutačno postoji u vrtiću "Pahuljica" i nepostojanje uvjeta za jasličku dob. Na tome se radi, osigurana su financijska sredstva za prvu fazu i zemljište, napravljen projekt, dobivena dozvola za gradnju i odabran izvođač. Proveden je otvoreni postupak javne nabave, javilo se pet ponuđača, od kojih je ugovor za izvođenje radova dodijeljen poduzeću Mrvelji d. o. o. Posušje jer je ponudilo najnižu cijenu. Procijenjena vrijednost javne nabave bez PDV-a bila je 416.287 KM, a tvrtka Mrvelji je ponudila 413.000 KM bez PDV-a, što je prihvaćeno.

- Trebali smo 17. svibnja položiti kamen temeljac, tako je bilo planirano. Međutim, imamo jednu žalbu u postupku javne nabave pa ćemo pričekati da se to riješi i odmah ulazimo u posao. Financijska konstrukcija za prvu fazu je zatvorena, za dva mjeseca zatvorit ćemo i drugu, ostat će nam vjerojatno, za kraj, samo opremanje i uređenje okoliša, i to ćemo riješiti vrlo brzo. Izgradnjom nove zgrade povećat ćemo smještajni kapacitet, dobit ćemo prostore za dvije skupine djece vrtićke dobi i za jednu skupinu jasličke dobi. Prema predviđanjima, nova zgrada Dječjeg vrtića trebala bi biti završena najkasnije do rujna sljedeće godine, kada obilježavamo Dan općine – kaže za Večernji list Zdravko Mioč, načelnik općine Kupres.

Načelnik dodaje da se ukupna vrijednost projekta procjenjuje na iznos od 1,100.000 do 1,200.000 KM. Trenutačno se ne može precizno utvrditi jer se ne zna kakve će dogodine biti cijene za opremanje. Za prvu fazu radova, tzv. roh bau izvedbu, Vlada FBiH dala je 220.000 KM, Vlada Hrvatske 180.000 KM, a oko 80.000 KM izdvojit će Općina Kupres. Za preostale radove upućen je zahtjev Vladi Republike Hrvatske, ubrzo će biti poslan i Vladi FBiH i očekuje se da će se dobiti najmanje isti iznos kao i za prvu fazu.

- U jednom trenutku imali smo povećan trend broja djece, više je novorođene djece negoli je bilo u prethodnom razdoblju. Zapošljava se više mladih, nemamo više baka koje čuvaju djecu i povećava se zanimanje za vrtić. Gradnja novog vrtića spada u demografsku mjeru, smjestit će se sva djeca, imat će bolje uvjete i djeca i odgajatelji. Bit će svima na korist, a, prije svega, roditelji će moći ostaviti malu djecu u jaslice i biti sigurni. To je bio problem za mlade obitelji jer nemaju kome ostaviti djecu na čuvanje – naglašava kupreški načelnik Zdravko Mioč.

Suvremeni prostor

Nova zgrada Dječjeg vrtića "Pahuljica" bit će udaljena oko 500 metara od postojeće. U vrtiću su oduševljeni što će dobiti nove, suvremene prostore, optimalne i prikladne za boravak djece i rad odgajatelja.

- Naš vrtić je izgrađen 1977. godine, dakle prije 46 godina. Preživjeli smo rat, vratili se u isti prostor koji je bio jako oštećen, devastiran i na njemu je mnogo rađeno, ali nikad od nečega starog ne možete napraviti novo. Sređen je izvana, urađeno je pročelje, uredili smo dvorište, postavili ogradu, ali stanje unutra je takvo da je jedino pravo rješenje novi vrtić. Trenutačno u vrtiću imamo 35 djece, s tim da je 29 na čekanju, koja se nisu mogli upisati. Standardi nam to ne dopuštaju, nemoguće je da toliko djece boravi u ovom prostoru – kaže Snježana Ravančić, ravnateljica Dječjeg vrtića "Pahuljica" u Kupresu.

Djeca su predškolskog uzrasta od tri godine do polaska u školu. Uz ravnateljicu, u vrtiću su stalno zaposlene dvije odgajateljice i kuharica, a trenutačno su tu i dvije pripravnice pedagoške struke koje odrađuju pripravnički staž na godinu dana. Roditelji plaćaju 144 KM za jedno dijete, a za drugo dijete plaća se pola te cijene.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok