• Short title article: Dijaspora će ulagati u Livno
Darko Čondrić i Sanja Kovčalija

Predstavnici USAID projekta "Diaspora Invest" i Grada Livna usaglasili su načine suradnje kako bi ojačali ulogu iseljeništva u ekonomskom i društvenom razvoju ovog područja.

Livanjska regija, poznata po velikim valovima migracija tijekom 20. stoljeća, danas traži prilike za obnovu veza s ljudima koji potječu iz tog kraja.

Prepoznali su to i u USAID-u, koji su Livno učinili jednom od 26 jedinica lokalne samouprave - partnera projektnih aktivnosti. Već duže vrijeme se u Livnu organiziraju događaji i okupljanja dijaspore, a sada će se ta aktivnost dodatno intenzivirati. 

"USAID-ov projekt "Diaspora Invest" prepoznaje potencijal koji leži u povratku Livnjaka, ne samo fizičkom, već i kroz ulaganje znanja, kapitala i poslovnih veza. Ideja je stvoriti uvjete u kojima će se otvarati nova radna mjesta i graditi budućnost za Livno. Jedan od ključnih ciljeva je uspostavljanje poslovnih susreta koji će se održati ove godine. Ti susreti pružit će platformu za povezivanje iseljenika s lokalnim poduzetnicima i stvaranje novih poslovnih prilika. Kroz razmjenu ideja, znanja i iskustava, očekuje se poticanje investicija i gospodarski rast u Livnu", napomenula je Sanja Kovčalija, savjetnica gradonačelnika Grada Livna.

Uz ove aktivnosti, partneri će se fokusirati na razvoj komunikacijske strategije i alata za suradnju s dijasporom. Mapiranje dijaspore bit će ključni korak u identificiranju potencijalnih suradnika i ulagača izvan granica Livna. Ova strategija će omogućiti efikasnu razmjenu informacija, uspostavu partnerstava i stvaranje mostova između dijaspore i lokalne zajednice.

"Priče poput Marina Mamuze i Continental Adventure ili Mate Rimca i Linnovatea svjedoče o uspjehu pojedinaca iz dijaspore koji su svojim znanjem i kapitalom pokrenuli inovativne projekte i u svojoj lokalnoj zajednici. Takvi primjeri inspiriraju Livnjake da razmotre mogućnost povratka i sudjelovanja u razvoju svog rodnog kraja. Livno ima potencijal postati atraktivno odredište za ulaganja i inovacije, te mjesto gdje će se Livnjaci okupljati i graditi svoju budućnost", napominju iz USAID projekta "Diaspora Invest".

Uz podršku USAID-a i spremnost Grada Livna, te angažman lokalne zajednice, Livno ima šansu obnoviti veze s dijasporom i ostvariti održivi ekonomski i društveni razvoj. Povratak iseljenika, u bilo kojem obliku, donosi nove perspektive, energiju i mogućnosti. "Livno će biti otvoreno za svoje Livnjake, pružajući im okruženje u kojem će moći ostvariti svoje potencijale i doprinijeti napretku svog voljenog kraja", zaključuje Kovčalija.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok