• Short title article: Japage

Centar za životnu sredinu otvorio je poziv za pojedince, organizacije i inicijative iz Kupreškog polja zainteresirane za zaštitu prirodnog bogatstva i održivi razvoj.

Poziv je otvoren do 15. 7. 2023. godine i predstavlja podršku lokalnom stanovništvu za realizaciju pozitivnih praksi koje doprinose očuvanju okoliša.

Kroz rad na zaštiti Livanjskog polja i prepoznavanju kraških polja kao prirodnog fenomena, Centar za životnu sredinu je uvidio potencijal preko 50 kraških polja u BiH. Jedno od najviših polja je Kupreško polje koje predstavlja veliku krašku visoravan sa prosječnom nadmorskom visinom od 1130 m, gdje je prisutan rijedak kraški fenomen – japage.

„Svjesni smo specifičnosti i vrijednosti svakog kraškog polja pojedinačno. Kupres i okolina su već poznati kao zimska destinacija za skijanje i odmor, a želimo da predstavimo i podržimo inicijative koje će identifikovati i čuvati i druge jedinstvenosti ovog područja, kao što je prirodno bogatstvo Kupreškog polja“, istaknula je Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu.

U 2022. godini Centar za životnu sredinu je podržao dva lokalna udruženja u Duvanjskom polju: „Kultura i mladi Tomislavgrad“ za izradu pješačke staze, kao i „Speleološko društvo Mijatovi dvori“ za očuvanje pećine Dahne.

Inicijative koje će se prijaviti na poziv mogu da variraju, ali potrebno je da budu bazirane na održivoj praksi (rad na zaštiti prirode, promocija tradicionalnih praksi i sl.), a odabrane inicijative će biti podržane sa iznosom do 2 500 EUR, uz dodatnu promociju njihovog rada.

Službena aplikacija za prijavu inicijativa iz Kupreškog polja se nalazi na ovom LINKU.

Sve zainteresirane organizacije, pojedinci i inicijative iz Kupreškog polja treba da ispunjenu aplikaciju, kao i sva eventualna pitanja pošalju na mail adresu: [email protected] do 15. 7. 2023. godine.

Realizaciju podrške omogućuje projekat “Održiva budućnost slatkovodnog ekosustava Livanjsko polje u BiH” koji realizira Centar za životnu sredinu u suradnji s Ornitološkim društvom Naše ptice i organizacijom EuroNatur uz podršku fondacije DIMFE.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok