• Short title article: Livno

Povodom obilježavanja dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici 11. srpnja 1995. godine BZK Preporod Livno preksinoć je organizirala tribinu naziva “Srebrenica moje duše, Potočari moga srca – Svjedoci genocida“.

Na tribini u Livnu rečeno je kako je od iznimne važnosti da se narativ o Srebrenici i svjedočenja preživjelih čuju diljem Bosne i Hercegovine, a sve kako se ona više nikad i nigdje ne bi dogodila.

“Mi smo u koloni smrti, ja je zovem tako kolona smrti, koja je 11. srpnja krenula iz Srebrenice i putovala do 16.srpnja do Baljkovice, nas je bilo oko 15.000 i svako ima svoju priču. Dovoljno je da ispričamo po jednu priču, naša pokoljenja će znati”, kaže Salih Mulalić, predsjednik Udruženja preživjelih genocida 11. jul.

“Da pričamo o kolektivnom sjećanju, kulturi, pamćenju i naravno, da nikada, da nikada genocid u Srebrenici ne bude zaboravljen. Naravno, to je sve sa poukom i porukom zbog mlađih generacija, jer ukoliko zaboravimo vlastitu povijest, kao što, je li, u prošlosti smo imali dosta lekcija, to biva ponovljeno”, navodi Ahmo Mehmedović, kustos Muzeja genocida Memorijalni centar Potočari.

U Memorijalnom centru se gotovo svakog mjeseca odvija neke aktivnost vezana za genocid. Intenziviraju se s približavanjem 11. srpnja, a osmišljena je i putujuća izložba “Priče iz Srebrenice“.

Već je održana u Tuzli, trenutno je u Prijedoru, idućeg tjedna bit će u Mostaru, a potom i u Sarajevu. Nakon 11. srpnja bit će upriličena i u drugim bh. gradovima. Javlja FTV.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok