• Short title article: Glamočki opanak

Zahvaljujući projektu "Glamočki opanak kao jedinstvena ponuda BiH", kojeg provodi Udruženje "Tropolje i Zapadne strane" uz podršku programa USAID Turizam, Glamoč je pronašao svoju priliku da izađe iz anonimnosti.

Siniša Šolak, predsjednik ovog udruženja smatra da je prilika dolazi u obliku tradicionalnog glamočkog opanka ponosa ovog kraja, kojeg proizvodi samo obitelj Nenadić u svojoj radionici, smještenoj unutar vlastitog etno domaćinstva. Piše Srpska Info.

Slijedeći ovaj put u potrazi za atraktivnim turističkim sadržajem, grupa entuzijasta je prepoznata od strane programa USAID Turizam i podržana u plasiranju ovog proizvoda na turističko tržište BiH.

Opanak je čak dobio i zaštićeno geografsko porijeklo od Instituta za intelektualno vlasništvo BiH od ožujka 2023. godine.

Ali priča ne staje samo na administrativnom dijelu. Sami proizvođači su se pobrinuli da proces ne zaustavi, organizirajući besplatne obuke za buduće opančare.

Naime, broj narudžbi za ovaj proizvod premašuje kapacitete trenutnih proizvođača.

Naredni cilj je da glamočki opanak postane turistički suvenir Glamoča, da se poveća broj proizvođača kako bi se očuvala ova vještina, ali i da Glamoč pronađe svoje mjesto na turističkoj mapi BiH.

Jer, i ako je opanak simbol ovog zaboravljenog kraja, nije jedino što on nudi.

Glamoč geografski i teritorijalno pripada zapadnom dijelu BiH. To je, kako opisuje Siniša Šolak, maleni gradić koji je odlučio da ne ostane skriven u zaboravu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok