• Short title article: Svjetski značaj

U Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica (FMGG) Livno u ponedjeljak je otvoreno 3. međunarodno trijenala grafike Livno i prateća izložba dubrovačkog umjetnika Lukše Peke „Grafika kao put ka iscjeljenju“.

Kako je istaknula ravnateljica FMGG Dražena Džeko, nije to samo velik događaj za Franjevački muzej i galeriju Gorica, Livno i Bosnu i Hercegovinu, već se radi o manifestaciji svjetskog značaja na kojoj je svoja djela prikazalo 95 umjetnika iz 35 zemalja svijeta.

„Ovakvi susreti iznimno su važni za umjetnike koji se mogu susresti, družiti, razmijeniti iskustva, naučiti nešto novo, dobiti nova nadahnuća. Ovoga puta sudjeluju čak umjetnici iz Južne Afrike, Novog Zelanda, Brazila, Meksika, Australije i mnogih europskih zemalja”, kazala je Džeko.

Kustosica trijenala Željka Markov istaknula je kako okupljeni autori iz 35 zemalja svijeta svjedoče da je umjetnost medij koji omogućuje slobodu izraza, te podsjećaju čovjeka da su granice u konačnici, ipak, samo one koje si sami nametnemo i potvrđuju da će umjetnost uvijek biti sociološki osjetljiva i u službi humanizma.

Na prigodnoj svečanosti podijeljeno je osam nagrada i četiri priznanja, a međunarodni žiri složio da Grand Prix zaslužuje autor iz Kine Minjie Zahngčiji čiji rad, kako je istaknuto, prikazuje slobodu koja nema granica.

Sukladno temi Trijenala „Granice slobode“ ovoga puta organizator je predstavio opus Lukše Peke, umjetnika kojemu su sloboda i slijed životnih okolnosti itekako obilježili životni put i njegovo oblikovanje, i kao osobe, i kao umjetnika.

Prema riječima kustosice Markov, njegov grafički ciklus vapaj je humanista o vrijednosti ljudskoga dostojanstva, vapaj za slobodom.

“Svojim nenametljivim, samozatajnim, a opet odvažnim radom, kroz vlastitu je katarzu stvorio metafizičke prizore samoće i tako dao obol univerzumu boli i svojim simboličko-refleksivnim izričajem ostavio otisak u metafizičkoj umjetnosti”, dodala je Markov.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok