• Short title article: Kupres

U organizaciji Općine Kupres i suorganizaciji Hrvatskog doma Kupres od 26. lipnja do 2. srpnja održat će se tradicionalna manifestacija Dani kosidbe na Kupresu - Strljanica 2023, a središnji događaj – viteško natjecanje kosaca zakazano je za nedjelju, 2. srpnja.

Etno festival je prigodnim riječima otvorio načelnik općine Kupres Zdravko Mioč, a sve prisutne pozdravila je i ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije Gordana Nakić. Nastupili su izvođači s područja BiH i Republike Hrvatske: ženska vokalna skupina "Ivančice" iz Kupresa, Tamburaški orkestar Mostar "Esminger", KUD Kralj Tomislav - Tolisa, HKUD '' Seljačka sloga '' Trebižat – Čapljina, HKUD "Fra Jozo Križić" iz Roškog Polja, Klapa „Sveti Jeronim“ i KUD Župa Bagalović iz Krvavca.

Etno festival osmišljen je s ciljem njegovanja, reproduciranja i suvremene interpretacije tradicijske glazbe kao neizostavnog dijela kulturnog identiteta zajednice.

Radi se o festivalu koji prezentira kulturnu raznolikost putem etno glazbenog izričaja. Suvremenom reinterpretacijom tradicionalnih napjeva s područja regije i šire čuva se vrijedna nematerijalna baština koja se afirmira kao iznimna vrijednost.

Ciljanim odabirom izvođača festival doprinosi kulturnoj razmjeni i integraciji, promičući solidarnost, razumijevanje i prihvaćanje drugih i drugačijih kulturnih vrijednosti i tradicija.

Etno festival je održan u okviru Dana kosidbe na Kupresu - Strljanica 2023, koji završavaju danas viteškim natjecanjem kosaca. Nedjelja je rezervirana i za galopske konjičke utrke te natjecanje u tradicijskim sportovima.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok