• Short title article: Livno

U sklopu Livanjskog kulturnog ljeta u četvrtak je u lapidariju Franjevačkog muzeja i galerije Gorica (FMGG) Livno predstavljena monografija "Rapovine: Groblje i crkva sv. Petra u Rapovinama".

Autori knjige su Marija Marić Baković, muzejska savjetnica FMGG-a te voditeljica arheološkog iskopavanja na groblju u Rapovinama i profesor Stipo Manđeralo, umirovljeni profesor književnosti i autor brojnih knjiga koje se bave pismom i kulturno-tradicijskim naslijeđem.

Pred velikim brojem nazočnih u predivnom ambijentu muzejskoga lapidarija knjigu su predstavili dr. sc. Ante Jurčević, arheolog i ravnatelj Arheološkog muzeja u Splitu i Pero Mioč, hrvatski kazališni redatelj, književnik i književni prevoditelj.

Jurčević je predstavio arheološki dio knjige istaknuvši kompleksnost relativno malog lokaliteta na groblju u Rapovinama kod Livna na kojemu je sažeta povijest Livna od ranog srednjeg vijeka do suvremenog doba, što je u knjizi kompilirano kroz ostatke arhitekture, groblje i pokretne nalaze.

Mioč se u svom izlaganju knjige osvrnuo na cjelokupan opus Stipe Manđerala, plodnog livanjskog autora koji je svojim radom zadužio Livno.

U knjizi se obrađuju rezultati istraživanja srednjovjekovne crkve sv. Petra koja je građena u posljednjoj četvrtini 9. stoljeća i groblja s nadgrobnim spomenicima koje se tijekom kasnoga srednjeg vijeka razvilo uz crkvu i u sljedećim stoljećima sve se više širilo na prostoru oko crkve.

Kako je rečeno, knjiga je rezultat istraživačkog rada dvoje autora na različitim znanstvenim područjima objedinjenim na jedinstvenom prostoru.

Groblje i ostaci crkve sv. Petra u Rapovinama jedinstvena su kulturno-povijesna cjelina, koja je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, kazala je Feni autorica Marija Marić Baković.

- Ovaj nacionalni spomenik čine: ostaci predromaničke crkve sv. Petra, kasnosrednjovjekovno groblje sa stećcima; monumentalni nadgrobni spomenici iz 19. stoljeća, te pokretno naslijeđe koje se nalazi u Franjevačkome muzeju i galeriji Gorica-Livno i u Zemaljskome muzeju BiH u Sarajevu. Svojim položajem groblje u Rapovinama ukazuje na sakralno-cemeterijalno središte kojemu se uslijed različitih povijesnih okolnosti gravitiralo u posljednjih preko tisuću godina - istaknula je autorica, posjetivši da je knjiga opremljena tekstualnim dijelom, fotografijama, planovima i rekonstrukcijama te kataloškim jedinicama pokretnih nalaza.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok