• Short title article: Makadam, nema vode

Srpski povratnici koji žive u selima na potezu od Drvara prema Glamoču muku muče sa makadamskim putem koji im otežava svakodnevni život, a vode bitku i za vodu, budući da nije riješeno pitanje vodovodne mreže.

Mještani navode da su problemi mnogobrojni, a ovakvi nehumani uvjeti otežavaju već težak život i zaustavljaju povratak, jer uvjeta za njega nema.

Oni ističu da života u selima još ima, ali rijetko se vraćaju mladi, koji su garant opstanka Srba u Krajini.

Povratnik u selo Rore u Glamoču u HB županiji Željko Runjo, koji ima farmu muznih krava, rekao je Srni da makadamski regionalni put između Drvara i Glamoča stvara veliki problem za prodaju i otkup mlijeka i mliječnih proizvoda.

Јedan od mlađih povratnika u selu Rore Dmitar Srdić, koji živi u zaseoku Srdići i ima stado od 700 ovaca, kaže da bi asfaltiranje puta pojačalo vezu povratničkih općina u HB županiji s Republikom Srpskom.

Zimi je ovaj put teško održavati, a ljeti ga dodatno oštećuju teški kamioni koji služe za drvnu industriju.

Osim makadamskog puta, koji spada u red regionalnih između Drvara i Glamoča, mještani sela vode bitku i za vodu, budući da nije riješeno pitanje vodovodne mreže - cisternama vode koju kupuju napajuju stoku i održavaju domaćinstva.

Za danas je zakazana hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi poslanici trebali da razmatraju prijedlog mjera i aktivnosti na poboljšanju sigurnosti povratnika u BiH.

Grupa bošnjačkih poslanika zatražila je da Predstavnički dom razmatra, kako su forumulirali, "učestale napade na povratnike" na teritoriji Republike Srpske i prijedlog mjera i aktivnosti na poboljšanju njihove sigurnosti u cijeloj BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok