• Short title article: Doći će do zagađenja

U Bosanskom Grahovu mještani strahuju od pokretanja postrojenja za tretman otpadnih guma.

Srbi povratnici, koji se većinom bave poljoprivredom, vjeruju da će rad ovog postrojenja dovesti do zagađenja.

U ciglani Brik, koja je investitor, tvrde da nema razloga za brigu. Najavljuju izradu studije utjecaja na životnu sredinu, kada će i građani moći dati svoje primjedbe.

U općini kažu da su im male mogućnosti da spriječe izgradnju postrojenja, jer dozvole daju županijske i federalne vlasti.

Bosanskom Grahovu nije ostalo ništa osim čistog vazduha, zemlje i vode, poručuju mještani. Izgradnjom postrojenja za tretman otpadnih guma procesom pirolize, strahuju, i priroda bi bila zagađena. Upravo od prirode većina njih i živi. Bojan Marinković uzgaja krave.

- Bavim se ekološkom proizvodnjom kajmaka, sira, mlijeka, a ako se to pokrene, strahujem šta će biti sa proizvodnjom i mojom obitelji - kaže Marinković.

Više od stotinu Grahovljana bavi se pčelarstvom. Kažu da je njihov med osvojio brojne zlatne medalje za kvalitet.

- Procesom pirolize produkti koji izlaze iz dimnjaka padaju na tlo, sva živa bića su ugrožena, pčele posebno. Strepim da će, ukoliko dođe do ovoga, pčele biti prve na udaru, što bi značilo kraj pčelarstva ovdje - kaže pčelar Dragomir Lončar.

 

Iz ciglane tvrde da opasnost od zagađenja ne postoji. Kažu da u Tešnju bez problema već radi isto postrojenje, od kojeg će kupovati dijelom već prerađenu gumu. Proizvod pirolize koristit će kao energent za proizvodnju cigle, umjesto mazuta.

- Ovdje je sasvim zatvoreni sistem i ne dolazi do zagađenja okoline. Prema toj analizi, koja je vršena od ovlaštene organizacije i izdata ekološka dozvola za firmu koja u Tešnju već radi, nema nijednog procenta zagađenja okoline - pojašnjava Milorad Madžarić, direktor ciglane Brik.

I u federalnom i u županijskom nadležnom ministarstvu RTRS-u je rečeno da ciglana nema ekološku dozvolu za postrojenje za preradu guma. U poduzeću najavljuju da će zahtjev za izdavanje dozvole podnijeti nakon izrade studije utjecaja na životnu sredinu, na koju će građani moći da daju svoje primjedbe. Općinska uprava o postrojenju nema službenih informacija.

- Ako dozvole daje Federacija, odnosno županija, općina je ima vrlo male mogućnosti da nešto poduzme. Јedina mogućnost, ukoliko je zaista to toliko opasno koliko se priča i koliko smo pročitali, a mislim da nije bezazleno, jeste samo određena vrsta građanske neposlušnosti - ističe načelnik općine Uroš Đuran.

Iz općinske uprave najavljuju da će 12. listopada, u osnovnoj školi u Grahovu, biti održan sastanak sa predstavnicima ciglane, isporučiocima opreme i stručnjacima za preradu gume, koji će biti otvoren i za građane.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok