• Short title article: Nova Vlada HBŽ

Hercegbosanska županija je na Valentinovo, točno 500 dana nakon izbora, dobila novu vladu. U mukotrpnom procesu formiranja iste, novi-stari premijer je još jednom pokazao zavidnu razinu "trgovačkih sposobnosti".

Drugi put zaredom vlada se formira kupovinom zastupnika HDZ-a BiH. Ova činjenica je alarm za sve nas u HDZ-u da se preispitamo kakve to ljude delegiramo na prolazna mjesta na listi. Za "nezavisnu" zastupnicu Mariju Bagarić sa 301 i "HDZ-ovca od maloljetnih dana" Stipu Galića sa 177 glasova, mandat u skupštini bi bio i ostao samo misaona imenica da im nije ukazano povjerenje od strane HDZ-a BiH. Povjerenje, koje su prvom prilikom prodali. Nadamo se samo da je cijena prodaje bila veća od mizernog broja glasova koje su osvojili.

Nakon što u prethodnom sazivu vlade Tomislavgrad prvi put u povijesti nije imao ni jednog ministra, što je bila cijena premijerske fotelje, ovaj put imamo dva. Ovdje moramo pozdraviti imenovanje gospodina Tadića za Ministra prosvjete, jer se nadamo da njegovim napuštanjem radnog mjesta u Općini Tomislavgrad, mnogi naši sugrađani će imati mirniji san i neće morati brinuti za svoju djedovinu. 

Što se tiče ostalih ministara, kako očekivati konkretne rezultate od profesorice filozofije u resoru zdravstva, magistra računarstva u poljoprivredi ili diplomiranog informatičara u gospodarstvu?

U iznošenju svog programa, katastrofalne rezultate na području gospodarstva, Premijer opravdava izjavom "nije država tu da pravi tvornice". U potpunosti se slažemo, ali uz opasku da nije tu ni da ih tjera i ne čini ništa da bi se iste počele praviti u našim krajevima.

Također, Premijer naglašava potrebu za suradnjom sa višim razinama vlasti, posebno u sufinanciranju raznih projekata. Tu ništa ne bi bilo problematično da on istovremeno sa svojom politikom ne ruši mostove prema višim razinama vlasti i dovodi našu Županiju, ali i Općinu u neku vrstu izolacije. 

Na kraju, smatramo simboličnim da na dan imenovanja nove vlade, Županijski zavod za javno zdravstvo objavljuje alarmantne podatke o broju rođenih i umrlih na prostoru HBŽ. U prošloj godini u našoj Županiji rođeno je samo 261 dijete, od toga u Tomislavgradu zabrinjavajućih 97. Samo za usporedbu, u Župi Humac u Ljubuškom, gradu koji u punom kapacitetu koristi sve benefite viših razina vlasti i gradu koji politički ne luta, u prošloj godini kršteno je 217 djece, najviše u posljednih 30 godina.

Sve gore navedeno nam daje ogroman motiv da mijenjamo trenutno stanje dok nije prekasno. Jer Tomislavgrad i HBŽ zaslužuju bolje.

Navode iz OO HDZ-a BiH Tomislavgrad.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok