• Short title article: Priopćenje za javnost

Povodom odluke donesene na sjednici Gradskog vijeća Livno dana 28.02.2024.g. kojom se stavlja van snage zaključak Općinskog vijeća Livno od dana 03.11.2010.g. kao osnivač društva DžE-CO d.o.o. ističem sljedeće:

Prije ishođenja koncesije za eksploataciju podzemne vode sam u skladu sa Zakonom o koncesijama se obratio Općinskom vijeću Livno radi davanja suglasnosti na koncesiju radi eksploatacije podzemne vode i definiranja lokaliteta koji će uz tu suglasnost biti budući koncesijski prostor. Nakon ishođenja te suglasnosti donošenje Zaključka Općinskog vijeća od 03.11.2010.g. je ishođenja i prethodna vodna suglasnost te je od strane ministarstva gospodarstva održana i javna rasprava.

Dakle, sva zakonom propisana procedura je provedena, te je potpisan Ugovor o koncesiji dana 01.10.2012.g. Iz navedenog jasno proizlazi da je navedeni projekt podržavala i Općinsko vijeće Livno i Vlada HBŽ-a, a projekt je podržan i od strane lokalne zajednice-mještana mjesne zajednice Vidoši kojoj mjesnoj zajednici i sam osobno pripadam.

Kao mještaninu mi je jako dobro poznato da su svi podržavali taj projekt, jer su bili upoznati da u slučaju pozitivnih istražnih radnji i pronalaska podzemne da je glavni plan projekta gradnja tvornice-punionice vode, a što bi za same mještane imalo i te kako veliki značaj, što zbog poboljšanja infrastrukture, tako i zbog gradnje tvornice i stvaranja novih radnih mjesta, jer se procjenjivalo da bi tvornica zapošljavala 30 radnika. 

>>> Lara Natural: Kako je proračunskim sredstvima financirana bespravna gradnja

Istražnim radnjama se nitko i nikada nije usprotivio. Naprotiv, imao sam svu potrebnu podršku od svih mještana i svih institucija.

Prvi problem koji se javlja u mom projektu je gubitak partnera koji je trebao otkupljivati vodu iz punionice, a samim tim i riskantnost daljnje investicije u potrebna bušenja na dubinu od 500 metara, te sam u prethodnom dogovoru sa investitorima-vlasnicima društva Lara Natural d.o.o., koji su imali i novčana sredstva i osiguranu distribuciju, zatražio od Ministarstva gospodarstva HBŽ-a i Vladom HBŽ-a da se da suglasnost na prijenos koncesije sa društva DžE-CO d.o.o. na društvo Laru Natural d.o.o. što je Vlada HBŽ-a dana  20.11.2018. i učinila.

Dakle, sve do 20.11.2018.g. nitko se nikad nije protivio ovom projektu, niti je smatrao da ovaj projekt na bilo koji način može ugroziti vodocrpilište koje mještane opskrbljuje vodom, a udaljeno je  4 do 5 kilometara od istražnog prostora. Pored toga, interes ovog projekta nisu površinske izvorske vode, nego podzemne vode koje su na dubini od 500 do 600 metara, pa stoga sve istražne radnje, kao i buduća eksploatacija podzemne vode nemaju nikakvu vezu sa površinskim izvorima vode, niti ih na bilo koji način može ugroziti. Tu činjenicu potvrđuju svi geodetski elaborati koji su javno dostupni. Takav slučaj nikad i nigdje u svijetu nije zabilježen, pa nije jasno na što se pozivaju svi oni koji pokušavaju ovaj projekt dovesti u pitanje.

Kako sam i sam mještanin okolnih sela koji se vodom opskrbljujemo sa izvorišta, jasno da nikad ne bi razvijao projekt koji bi na bilo koji način doveo u pitanje snadbijevanje pitkom vodom svih mještana.

Većina mještana dobro zna da Ivica Brešić i Mirko Krivić svojim istupima ne štite interese mještana nego vlastite stranačke i političke interese kako bi se prikazali osobama koje štite ugrožene interese i na temelju toga prikupljali glasove za izbore, a izgrađena tvornica nakon ovakvih opstrukcija bi bila njihov politički kraj.

Ostaje nejasno koji interesi i čiji interesi su ugroženi i na koji način.

Da li postoji zabilježen slučaj u svijetu da su istražne radnje, ili pak eksploatacija podzemne vode ugrozili dotoke površinske izvorske vode. Danas imate na desetine podzemnih voda koje se eksploatiraju u BiH I RH i nigdje, niti u jednom slučaju nisu ugrožene površinske vode. Nigdje, niti jedno izvorište,  osim izvorišta „Pašinac“ koje nije u funkciji.

Kako je moguće tolikim lažima stvoriti sliku u javnosti da taj projekt može ugroziti izvorišta mještana da i Gradsko vijeće Livna raspravlja o suglasnosti koja je dana u 2010.g. i nakon što je provedena sva procedura dodjele koncesije. Kako je moguće da se takva odluka stavlja vas snage, bez pozivanja i druge strane, bez pozivanja onog kojem je suglasnost dana, bez pozivanja institucija koje provode postupak odobrenja istražnih radni bez geologa kao stručnih osoba.

Razlog mog istupa su laži i neistine kojima se služe Ivica Brešić i Mirko Krivić i kojima su uspjeli izmanipulirati vijećnicima grada Livna, da su unatoč nedostatku bilo kakvih točnih informacija, bez izjašnjenja druge strane, prihvatili njegov prijedlog da se ukine suglasnost koja je prethodno dana društvu kojem sam bio osnivač.

Izvorište Pašinac koje je navodno ugroženo nije nikad bilo u funkciji. To je svakom mještaninu dobro poznato. Svima je dobro poznato da je ta kaptaža rađena bez ikakvih dozvola, sa ciljem da se iz proračuna izvuku novci. U kaptažu Pašinac je navodno potrošeno 145.000,00 KM proračunskih sredstava, i to u projekt koji ništa ne vrijedi i nikad nije pušten u funkciju. Pumpe su radile 2 dana i izbacivale mulj, nakon čega su ugašene i više nikad nisu bile puštane u rad.

Pa zar je moguće da tu činjenicu nitko neće da provjeri i utvrdi.

Na toj lažnoj činjenici se grade sve opstrukcije oko ovog projekta, a nikom nije stalo da se ta činjenica utvrdi. 

Poznato mi je da su i mještani okolnih sela pisali javno priopćenje u kojem su se ogradili od laži koje iznose Brešić i Krivić, te su i oni istakli da kaptaža Pašinac ne može biti niti ugrožena jer nije u funkciji, a da je njihovo izvorište 4 kilometra od istražnog polja, te da ne može biti ugroženo na bilo koji način.

Kako je sporna odluka gradskog vijeća donesena na temelju laži i bez mogućnosti izjašnjenja druge strane, predlažem da se provjere sve naprijed iznijete činjenice, da se utvrdi da li je kaptaža Pašinac ugrožena istražnim radnjama, odnosno da li je ikad bila u funkciji, a potom na dnevni red jedne od idućih sjednica stavi točka-donošenje odluke kojom će se ova sporna odluka staviti van snage.

Livno 02.03.2024.g.

Branko Džeko

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok