• Short title article: Izbori za Hrvatski sabor 2024. su pred vratima
Mate Omazić

U utorak 16. travnja i srijedu 17. travnja održavaju se Parlamentarni izbori za Hrvatski sabor.

U XI. izbornoj jedinici, namijenjenoj Hrvatima izvan Republike Hrvatske, pobjednička lista već tradicionalno pripada Hrvatskoj demokratskoj zajednici s koje u Hrvatski sabor po običaju ulaze tri kandidata koji osvoje najviše preferencijalnih glasova. Na navedenoj listi, pod rednim brojem osam (8) nalazi se i jedno ime iz Hercegbosanske županije s kojim je ovaj kraj već dobro upoznat. Riječ je o Mati Omaziću kojeg Livnjaci znaju kao vrijednog mladog poljoprivrednika s nesvakidašnjom životnom pričom.  

Rođen u Zagrebu, u svojim ranim tridesetima odlučio je zagrebački asfalt i uspješnu karijeru u međunarodnoj korporaciji zamijeniti rodnim krajem svojih predaka – Livnom, gdje je zajedno s prijateljem Amerikancem pokrenuo farmu za uzgoj goveda koja danas broji gotovo 200 grla.

Školovao se u Americi i Engleskoj, diplomirano je na uglednom Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, nakon čega je nastavio školovanje na poslijediplomskom specijalističkom studiju poslovnog upravljanja (MBA) na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu.

U svojoj poslovnoj i poduzetničkoj karijeri stekao je brojna znanja i iskustva u područjima informacijskih i komunikacijskih tehnologija, energetike, ekonomije, marketinga i EU fondova, a svoje znanje pretočio je u poljoprivredu – stvorio je farmu koja danas glasi za jednu od, po mnogočemu, posebnijih farmi u BiH.  

„Nisam političar, ali ako na predstojećim parlamentarnim izborima dobijem povjerenje hrvatskog naroda u dijaspori, a posebno mojih Hrvata diljem BIH te mojih dragih Livnjaka, Duvnjaka i Kuprešaka širom svijeta, to sam spreman biti i ne bojim se novog izazova. Svoje znanje i iskustvo spreman sam staviti na raspolaganje za dobrobit mog hrvatskog naroda u Domovini i izvan nje. Potrebno je nastaviti nikad jaču suradnju domovinske i iseljene Hrvatske na svim područjima. Gospodarski razvoj i podrška europskom putu Bosne i Hercegovine ključ su za sigurnu, stabilnu i prosperitetnu budućnost ljudi u ovom kraju. To je put kojim trebamo odlučno kročiti i vjerujem da na tom putu mogu dati doprinos“, ističe Omazić.

„Na lokalnoj razini, u Hercegbosanskoj županiji i cijelom pograničnom pojasu od Livna prema Posušju postoji cijeli niz tema koje je potrebno zajednički rješavati i adekvatno adresirati – izdvojit ćemo samo pitanje Buškog jezera i graničnih prijelaza. Sa zadovoljstvom bih otvorio ove i povezane teme, a vjerujem i konstruktivnu raspravu s ciljem pronalaženja najboljih rješenja“, dodaje. 

Omazić je dobro poznat i u Tomislavgradu gdje je svojim iskustvom u upravljanju projektima pomogao mnogim kolegama poljoprivrednicima u povlačenju EU sredstva. Tako su uz njegov doprinos u općini Tomislavgrad realizirani mnogi razvojni projekti od kojih valja izdvojiti i jedan od najvećih poljoprivrednih infrastrukturnih projekata u BiH – izgradnja modernog automatiziranog vodovodnog sustava dugačkog šest kilometara kojim se osigurava pitka voda na planinskom platou Ljubuša tijekom cijele godine za poljoprivredne i vatrogasne potrebe.

Mate Omazić prije nekoliko mjeseci privukao je pažnju sugrađana i lokalnih medija kada je pješice hodočastio od svetišta Gospe Lurdske u Francuskoj putem Svetog Jakova do Santiaga de Compostele u Španjolskoj te nastavio dalje portugalskom rutom puta Svetog Jakova uz Atlantski ocean do svetišta Gospe Fatimske u Portugalu. S torbom na leđima i jednim parom tenisica hodao je gotovo dva mjeseca, a prešao je ukupno 1.500 kilometara, što je veća udaljenost od one između Livna i Berlina.

„O putu Svetog Jakova može se napisati knjiga. Čovjek na tom putu prolazi kroz nevjerojatna iskušenja, ali uz čvrstu vjeru uvijek nekako nađe snage za nastaviti dalje. To je put kojim hodočasnici hodočaste tisuću godina i za njega se kaže da mijenja čovjeka. Mogu reći da je zasigurno u nekim pogledima i mene promijenio, vjerujem na bolje“, ističe uz osmijeh, prisjećajući se ovog velikog podviga. 

Je li došlo vrijeme da žitelji Hercegbosanske županije pokažu snagu i zajedništvo i dobiju svog zastupnika u Hrvatskom saboru ili će u sabor opet netko drugi? Odgovor će dati birači 16. i 17. travnja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok