• Short title article: Glamočki krumpir – sprega čovjeka, prirode i gospodarstva

U Glamoču će idućega petka biti promoviran projekat o zaštiti zemljopisnog porijekla glamočkog krumpira pod nazivom “Glamočki krumpir – sprega čovjeka, prirode i gospodarstva”.

Iza događaja stoji Udruženje “Glamočki krumpir” iz Glamoča, a u Etno domaćinstvu “Nenadića” gdje je promocija organizirana biti će prisutni predstavnici Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, Tehnološkog fakulteta u Banja Luci, Vlade HBŽ, općine Glamoč i poljoprivrednih proizvođača.

“Ovom prilikom biti će predstavljene procedure za dobijanje oznake zemljopisnog porijekla “Glamočki krumpir”, kriterija kvaliteta kao i vizuelni identitet proizvoda – Glamočki krumpir – krumpir sa zaštićenim zemljopisnim porijeklom”, najavili su organizatori.

Ovo je prvi put da će kupci imati mogućnost da jednostavnim skeniranjem etikete provjere podatke o konkretnom proizvođaču, sorti, površini pod usjevom, parametrima kvaliteta te dokumentaciji koja potvrđuje kvalitet i zemljopisnu oznaku krumpira.

Prošle godine je glamočki opanak, tradicionalni opanak s područja općine Glamoč je, uz podršku projekta USAID Turizam, upisan u Registar zemljopisnih oznaka i imena porijekla pri Institutu za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine.

Do sada su oznakom porijekla i zemljopisnog porijekla u BiH zaštićeni “Nevesinjski krumpir“ „Visočka pečenica“ ,  „Livanjski sir“  i “Drvarski mućeni pekmez od drenjina“ .

Ovi proizvodi su  zaštićeni u skladu sa Pravilnikom o sustavima kvaliteta za prehrambene proizvode što omogućava proizvođačima ovih tradicionalnih proizvoda podnošenje zahtjeva i sticanje odgovarajuće oznake i na razini Europske unije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok