• Short title article: Uručena priznanja

Polaganjem vijenaca pred spomen-obilježje poginulim braniteljima te svečanom sjednicom Općinskog vijeća Tomislavgrad u ponedjeljak je obilježen Dan općine Tomislavgrad.

Uz predstavnike spomenute općine, načelnika Ivana Buntića i predsjednika Općinskog vijeća Ilije Papića, obilježavanju su nazočili predstavnici Vlade i Skupštine Hercegbosanske županije ,izaslanstva gradova prijatelja iz BiH i RH, MUP-a Hercegbosanske županije, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini te predstavnici braniteljskih udruga.

Nakon polaganja vijenaca  u prostorijama KIC-a Tomislavgrad održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Tomislavgrad na kojem su se prigodnim riječima obratili Ivan Buntić, načelnik Općine Tomislavgrad, Ilija Papić, predsjednik Općinskog vijeća Tomislavgrad, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin te federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder.

Svake godine se prezentiraju aktivnosti općine u prošlom razdoblju, a ovaj put je prikazan video isječak o realiziranim i trenutnim projektima koje se provode u interesu njenih građana.

Tradicionalno, i ove godine dodijeljena su javna priznanja i to ''Medaljon općine'' i priznanje ''Počasni građanin općine Tomislavgrad''.

Za iznimna postignuća za općinu Tomislavgrad u proteklom razdoblju na području zdravstva Medaljon Općine Tomislavgrad dodijeljen je Ani Ljubas, porijeklom iz Tomislavgrada, magistrici sestrinstva, pomoćnici ravnatelja za sestrinstvo i glavnoj medicinskoj sestri u KBC-u Zagreb za nesebično pomaganje prema svim ljudima, a posebno ljudima iz ovoga kraja.

Bračnome paru Dragi i Miji Matiću također porijeklom iz Tomislavgrada, a s mjestom prebivališta u njemačkom Freiburgu, za djelovanje i postupke kojim su pridonijeli promicanju, značaju i ugledu Tomislavgrada, svojim humanitarnim, velikodušnim i nesebičnim djelima, dodijeljeno  je javno priznanje – Proglašenje počasnim građanima Općine Tomislavgrad.

Ove godine na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća predstavnici Družbe Hrvatskoga zmaja su uručili Povelju načelniku Buntiću u spomen na njihove prethodnike koji su donijeli prvi kamen temeljac i novac za izgradnju spomen tomislavgradske spomen-bazilike.

Družba "Braća Hrvatskog Zmaja" je svečano dočekana iznad naselja Mokronoga, s kojeg se vidi cijelo Duvanjsko polje, a njihov dolazak je vezan je za datum od prije stotinu godina kada je 8. srpnja 1924. položen kamen temeljac za izgradnju spomen-bazilike, kao trajni spomen i znak na 1000. obljetnicu krunidbe hrvatskoga kralja Tomislava na Duvanjskome polju.

O važnosti ovoga datuma govori i podatak da je upravo 8. srpnja uzet za proslavu Dana općine Tomislavgrad.

Inače, Dan općine Tomislavgrad se svake godine održava u sklopu duhovno-kulturne manifestacije "Dani sv. Nikole Tavelića", koja se u Tomislavgradu održava od 5.do 14. srpnja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok