Premda je za XI. Izbornu jedinicu na predstojećim izborima u Republici Hrvatskoj teško kreirati anketu koja bi bila relevantna kao za ostale izborne jedinice, a prvenstveno iz razloga što se još uvijek par dana pred izbore nagađalo sa brojkom Srba koji bi mogli izaći na birališta u spomenutoj izbornoj jedinici, a koji su ranije glasali u Republici Hrvatskoj, ipak su u vodećim agencijama za istraživanje javnog mnijenja posljednjih dana pokušali dobiti konkretan odgovor za dijasporu.

Sukladno tom istraživanju u XI. Izbornoj jedinici pobjeđuje Neovisna lista Željka Glasnovića pod rednim brojem 13 i kako se čini ne sa malom nego sa velikom prednošću što bi ujedno moglo biti i najveće iznenađenje ovih izbora ako znamo da je uvijek do ovih izbora HDZ u dijaspori dobivao maksimalan broj mandata, priopćeno je iz Izbornog stožera generala Željka Glasnovića. Piše Dnevni list.

Borba

Oni ističu da navedena istraživanja pokazuju da Neovisna lista Željka Glasnovića osvaja u XI. Izbornoj jedinici gotovo 65 posto glasova, lista HDZ-a tek 25 posto glasova, a lista Milana Bandića svega nešto više od 6 posto glasova što bi značilo da će Neovisna lista Željka Glasnovića dobiti 2, a HDZ-ova lista 1 mandat.

”Na ovaj način je vidljivo kako bošnjačka populacija neće previše pomoći nositelju Bandićeve liste Miroslavu Blaževiću – Ćiri, no kao što rekosmo upitan je broj srpskih glasača u dijaspori, za koje se vjeruje da će svoje glasove dati listi HDZ-a na čelu s dr. Božom Ljubićem. Osim tri spomenute grupacije, za glasove u dijaspori bori se još čak 13 političkih subjekata, tako da će vjerojatno nešto tih glasova biti „bačeno u vjetar“. Kako god bilo, primat HDZ-a na sve mandate dijaspore je završio. Ova stranka u budućnosti će se morati osloniti na nove ljude koji pobjedu prvenstveno moraju tražiti u Hrvatskoj, a ona mora biti mnogo veća od 56 mandata, ukoliko se želi formirati stabilna većina. Takve za sada nema ni na vidiku”, navodi se u priopćenju.

Pravila

Ministarstvo uprave RH je objavilo da pravo glasa u XI. Izbornoj jedinici ima ukupno 59409 birača, koliko ih se prethodno aktivno registriralo. Također, svi oni koji se nisu aktivno registrirali, na sam dan izbora će moći izvaditi potvrdu na biračkom mjestu s kojom će pristupiti glasovanju. Na uvid je potrebno ponijeti putovnicu. Svi državljani Republike Hrvatske s prebivalištem u BiH, a koji imaju novu osobnu iskaznicu Republike Hrvatske već se nalaze na biračkom popisu i mogu odmah pristupiti glasovanju.

Rezultati istraživanja za XI. Izbornu jedinicu:

– Neovisna lista Željka Glasnovića            64.6%

– HDZ                                               25.7%

– Lista Milana Bandića                           6.2%

– Ostali                                              3.5%

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok