Na nedavno održanom Europskom prvenstvu u Belgiji pod nazivom “European Dog Show” (EDS) sudjelovali su predstavnici Bosne i Hercegovine. Domaćin je bio grad Bruxelles.

Na European Dog Showu natjecalo se pet tornjaka iz Kinološkoga saveza Herceg Bosne, a riječ je psima vlasnika Marina Begića iz Posušja (Tropico Miral Castro - mužjak), Mile Nogala iz Širokog Brijega (Lajka od Tuzle - ženka), potom Mire Radoša iz Tomislavgrada (Tora - ženka), Ante Brajke iz Šujice (Ban Sokol - mužjak) te Perice Jukića iz Žepča (Odra - ženka). Zbog privatnih obveza vlasnik tornjaka iz Širokoga Brijega Mile Nogalo i vlasnik iz Tomislavgrada Miro Radoš nisu bili u mogućnosti ići na natjecanje u Belgiju sa svojim psima. Tako su njihove pse na Europskom natjecanju u Belgiji prezentirali Marin Begić i Ilija Sliško, dok je tornjaka vlasnika Marina Begića iz Posušja prezentirao Tomija Begić, član Kinološke udruge “Tornjak” iz Posušja.

Na European Dog Showu ovi psi natjecali su se u skupini FCI2 zajedno s tornjacima te ostalim pasminama iz skupine pastirskih pasa i polučili velike uspjehe. Tropico Miral Castro je prvak Europe u međurazredu, Ban Sokol prvak šampiona u konkurenciji mužjaka, a Odra u konkurenciji ženki. Lajka je osvojila drugo mjesto u jakom razredu otvorenih ženki, dok je Tora završila druga u međurazredu. Istaknuto je kako je to veliki uspjeh vlasnika tornjaka koji su autohtonom pasminom naših područja na najbolji mogući način predstavili BiH na održanom natjecanju.

Zahvaljuju svima koji su im na bilo koji način omogućili putovanje, a posebice Darku Vicanu koji im je na korištenje dao automobil i prikolicu za prijevoz. (Večernji)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok