Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković najavio je još jedan posjet na najvišoj razini dužnosnika EU-a Sarajevu kojemu je cilj pronalaženje zajedničkog jezika, između ostalog, i oko promjena izbornoga zakona u BiH.

- Koliko mi je poznato HNS je odlučio sudjelovati u izborima u BiH. Smatramo da Hrvati trebaju birati svoje predstavnike i zato to želimo učiniti kroz dijalog s drugim državama i saveznicima koji su prijatelji BiH, a ne kroz otuđivanje partnera i Bošnjaka. Ne može jedna strana nametnuti nova rješenja, kazao je hrvatski premijer, javlja HRT.

- Rješenja moraju biti plod dogovora, dodao je.

Upozorio je da su Hrvati u BiH "nerijetko žrtve izbornog inženjeringa i nikako ne bi smjeli doći u poziciju krivca zbog situacije u BiH".

Istaknuo je da se hrvatska Vlada sustavno bori za interes Hrvata u BiH.

- Ministar Gordan Grlić Radman je zaista redovito u BiH i dobro je da je često dolje da prenosimo politiku i aktivnosti koje vlada poduzima u interesu Hrvata u BiH i to radimo kontinuirano, godinama, intenzivno, sustavno, argumentiramo, nastojimo pridobiti saveznike za rješavanje nepravednog položaja u kojemu se Hrvati nažalost nalaze, rekao je Plenković.

- Nisam optimist, ja sam realist i moramo iscrpiti sve mogućnosti političkim dogovorom, naglasio je.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok