• Short title article: Prehlada, gripa, ...

Prehlada, gripa, koronavirus, streptokokne infekcije napunile su posljednjih mjeseci domove zdravlja i bolnice diljem BiH, piše Večernji list BiH.

Zbog poteškoća s visokom temperaturom, kašljem, nemoći… liječničku pomoć traže građani svih dobnih skupina - od beba do onih iznad 65 godina. Uslijed komplikacija određen broj njih završi i na bolničkom liječenju.

Širenje zaraze

Na gužve u ovom dijelu godine liječnici su naviknuli, a hladno i promjenljivo vrijeme, kao i boravak u zatvorenim prostorima i kolektivima dodatno loše utječu na imunitet i širenje zaraza. I dok su prve tri virusne bolesti, streptokokne infekcije uzrokuje bakterija te je vrlo važno navrijeme potražiti liječničku pomoć. Upravo su te infekcije napunile bolnice u Hrvatskoj, a uslijed komplikacija su od početka godine četiri osobe preminule. Infektolozi navode kako povećan broj streptokoknih infekcija nije novost. - Otprilike to imamo svake četiri godine. Međutim, ove godine, kao rijetko koje, imamo sve na broju i onda se događa da se naš imunosni sustav, naše epitelne stanice gornjih dišnih puteva, sinusa, usta, ždrijela ne mogu oporaviti, potrebna su im tri tjedna da se oporave, no u međuvremenu dobijete neku drugu infekciju - kazao je bh. infektolog Ednan Drljević. Inače, streptokokne bolesti uzrokuje bakterija Streptococcus pyogenes. Bolest se može različito manifestirati: kod djece do 3 godine starosti streptokokna infekcija najčešće se očituje u obliku blage upale nosa i ždrijela, kod one u dobi od 3 do 15 godina najčešća je manifestacija gnojna angina i šarlah, a kod odraslih osoba - angina i crveni vjetar. Streptokok se prenosi kapljičnim putem u izravnom dodiru, rjeđe preko predmeta. U liječenju streptokokne angine lijek izbora je penicilin, a liječenje traje 10 dana. Najčešći simptomi streptokokne upale grla su iznenadna i nagla upala grla bez kašlja i kihanja, krajnici su povećani i upaljeni, bol i poteškoće pri gutanju, sive, bijele ili žute točke ili naslage na krajnicima i na ždrijelu, limfne žlijezde na vratu mogu postati upaljene, povećane i osjetljive na dodir, crvenilo ždrijela te temperatura iznad 38 °C.

Kako se liječiti

Kada je riječ o gripi, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, na području ovog bh. entiteta izolirani su virus gripe tipa A i virus gripe tipa B. Govoreći o simptomima ove bolesti, liječnici ističu kako ona počinje naglo. - Pacijent odjedanput iz punog zdravlja postaje jako loš, s vrlo visokom temperaturom, iznad 39, s vrlo izraženim bolovima u mišićima, zglobovima, jako izraženim kašljem. Oni koje uhvati gripa obično su vezani za krevet nekoliko dana - objasnio je za medije liječnik obiteljske medicine Zaim Jatić. Osnovno liječenje gripe je simptomatsko, a uključuje postupke za otklanjanje i ublažavanje pojedinih simptoma bolesti ako su jače istaknuti. Uključuje mirovanje, nadoknadu tekućine obilnim pijenjem (ili infuzijom u težim oblicima bolesti) te uzimanje lijekova za snižavanje temperature i smirivanje kašlja. Budući da je gripa prouzročena virusima, antibiotici nisu učinkoviti pa se njima mogu liječiti samo bakterijske komplikacije, odnosno upala uha, upala sinusa i pneumonija. Kada je riječ o prehladi, ona počinje postupno. Prehlađene osobe imaju blage simptome u obliku povišene tjelesne temperature i suhog kašlja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok