• Short title article: Manji gospodarski rast

Smanjiti javnu potrošnju i ograničiti rast plaća u javnom sektoru - poruka je koja se može iščitati iz novog izvješća Međunarodnog monetarnog fonda za BiH (MMF), a koje, uz ostalo, donosi i analizu trenutačnih gospodarskih kretanja u BiH i okruženju te daje procjene za ovu godinu, uz nekoliko jasnih poruka koje su odaslane prema vlastima u BiH, odnosno kreatorima monetarne i fiskalne politike, piše Večernji list BiH.

Usporavanje gospodarskog rasta u odnosu na posljednje dvije godine, ali i pad inflacije, trebali bi biti karakteristika bosanskohercegovačke ekonomske slike, vidljivo je iz projekcija koje je iznio (MMF), a pritom je poslano i nekoliko jasnih preporuka kojima MMF želi potaknuti vlasti u BiH da ubrzaju provedbu nužnih reformi. Od ograničenja rasta plaća u javnom sektoru pa do učinkovitijeg procesa potrošnje za socijalne namjene - vlasti u zemlji morat će napraviti niz poteza kako bi se ojačala ekonomska slika zemlje. U cilju obuzdavanja još uvijek visokih stopa inflacije, ali i suočavanja s kontinuiranim visokim rizicima i neizvjesnostima, bit će potrebno napraviti nekoliko koraka, uključujući odlučne reforme i napore kako bi se ojačala makroekonomska stabilnost i potaknuo srednjoročni rast. U tom kontekstu direktori su istaknuli važnost većeg političkog konsenzusa i ohrabrili korištenje kandidature za EU za promoviranje nužnih reformi. Pritom će biti važno i jačanje provedbe preporuka Fonda, uz podršku razvoja kapaciteta. U fiskalnom pogledu direktori su, nakon što je Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda zaključio konzultacije prema članku IV. s Bosnom i Hercegovinom, naglasili potrebu da se ograniči fiskalna ekspanzija kako bi se obuzdali inflatorni pritisci s obzirom na ograničena sredstva monetarne politike i ublažili financijski pritisci. U pogledu ojačavanja fiskalne održivosti, direktori su ohrabrili vlasti da dodatno obuzdaju tekuću potrošnju, uključujući i ograničavanje mase plaća u javnom sektoru, poboljšanje ciljanja socijalne potrošnje, jačanje javnih investicija i poboljšanje naplate prihoda.

Također su naglasili da će ulaganje u infrastrukturu, zelenu energiju i digitalizaciju, uz podršku reformi upravljanja javnim financijama, pomoći da se potakne održivi rast.

Važan segment u procesu financijske stabilnosti odnosi se na aranžman valutnog odbora, a u tom su kontekstu direktori pozdravili pravodobne korake vlasti da ga ojačaju, a koji je dobro služio zemlji. Vezano uz bankarski sustav, savjetovali su vlastima da dopuste rast kamatnih stopa kao odgovor na tržišne uvjete, uz poduzimanje mjera za očuvanje financijske stabilnosti. Direktori su također jasno naveli i kako su protiv poziva Centralnoj banci da financira entitetske proračune ili da kreditira privatni sektor. Na kraju, za ekonomsku sliku BiH i jačanje svih segmenata gospodarskog prostora zemlje od ključnog će značaja biti strukturne reforme čiji je značaj posebice istaknuo MMF, uputivši na njihovu važnost u pogledu ubrzanja rasta, promoviranja zelene i digitalne tranzicije te podizanje životnog standarda. A što nas čeka u ovoj godini u pogledu parametara rasta BDP-a? Međunarodni monetarni fond procjenjuje kako će isti rasti po stopi od 2 posto, da bi u 2024. ona porasla na tri posto, što je i dalje manje u odnosu na stopu rasta iz 2022. godine koja je, podsjećamo, iznosila 3,9 posto.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok