• Short title article: Porazni podaci

Od zemalja CEFTA-e najveći pad izvoza zabilježen je na tržištu Srbije (26,4%), stoji u podacima VTK BiH.

BiH je u prvom tromjesečju ove godine imala manji izvoz za čak 560 milijuna KM u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ovi poražavajući podaci za bh. ekonomiju govore da, ako se nastavi ovakav trend pada izvoza do kraja godine, BiH bi mogla smanjiti plasman svojih proizvoda u inozemstvo za više od dvije milijarde KM.

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH prezentirali su podatke o obujmu razmjene u prvom tromjesečju ove godine u kojem se vidi da je ukupan obujam razmjene iznosio 10,9 milijardi KM te je manji za 2,75 posto ili 308,7 milijuna KM u odnosu na prvo tromjesečje 2023.

- Od toga ukupna vrijednost izvoza iznosi 3,95 milijardi KM, što je manje za 560 milijardi KM u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Uvoz u BiH iznosio je 6,94 milijarde KM i veći je za 252 milijuna u odnosu na prethodnu godinu.

Promatrano po tržištima, zabilježen je pad izvoza na sva vodeća tržišta, ali je prisutan trend usporavanja pada izvoza, što je pogotovo izraženo u ožujku 2024. Od zemalja Europske unije najveći pad izvoza zabilježen je na tržištima Hrvatske (12,8%), Austrije (14,3%), Italije (18,5%) i Njemačke (9,4%) nakon dugogodišnjeg rasta izvoza. Od zemalja CEFTA-e najveći pad izvoza zabilježen je na tržištu Srbije (26,4%), stoji u podacima VTK BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok