Mršanje obično povezujemo s dijetama i izbacivanjem određenih namirnica iz prehrane, a na prvom mjestu obično je šećer.

No, zanimljivo istraživanje provedeno na Sveučilištu Adelaide pokazuje da biste trebali izbaciti i meso.

Naime, rezultati istraživanja su neumoljivi - masti i ugljikohidrati pružaju dovoljno energije koja može zadovoljiti naše potrebe, a probavljaju se brže od proteina, što znači da se energija pohranjena u mesu koristi kasnije, a ako ima viška, pretvara se u masnoću u tijelu. To znači da povećana dostupnost mesa može značiti doprinos globalnoj veličini struka, piše Faktor. 

Wenpeng Yu sa Sveučilišta “Adelaide” ispitao je globalnu dostupnost šećera i mesa kao i utjecaj koji je imao na stope pretilosti u 170 zemalja. Pronašao je između njih snažnu vezu.

- Postoji dogma da su masti i ugljikohidrati, posebno masti, glavni faktori koji doprinose debljanju. Bilo da nam se to sviđa ili ne, masti i ugljikohidrati u modernoj prehrani osiguravaju dovoljno energije da zadovolje naše dnevne potrebe, jer protein iz mesa se probavlja kasnije od masti i ugljikohidrata. To energiju koju primamo od proteina čini viškom, koji se potom pretvara i pohranjuje kao masnoća u tijelu - naveo je Yu, istaknuvši da je protein u mesu odgovoran za probleme u težini.

Profesor Maciej Henneber, voditelj biološke antropologije na ovom Sveučilištu kaže da će njihovi rezultati vjerovatno biti kontroverzni, jer upućuju na to da meso doprinosi učestalosti pretilosti u svijetu u istoj mjeri kao i šećer.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok