Francuski najnoviji napori za smanjenje zagađenja će utjecati ljubitelje prirode i onih koji vole objedovati u njoj. Novom zabranom, izletnici koji uživaju u piknicima neće moći kupiti plastične čaše ili plastični pribor za jelo.

Ova mjera je usvojena prošlog mjeseca, ali kompanije imaju rok da se prilagode do 2020. godine, piše The Associated Press. Prenosi Magazin.hr.

Pribor za jelo za jednokratnu upotrebu u Francuskoj morat će biti napravljen od materijala biološkog porijekla koji se mogu razgraditi.

Zabranu je predložila stranka Europe Ecologie-Greens Party. Dio je zelene inicijative i stupit će na snagu tek 2020. godine. Francuski zakonodavci su ovo prihvatili jer žele smanjiti potrošnju energije i količinu otpada koje povećavaju razinu zagađenja.

Ekološke organizacije su oduševljeno dočekale novi zakon, ali ima i onih koji kažu da je to, zapravo, kršenje pravila Europske unije o slobodnom kretanju robe.

“Apeliramo na Europsku komisiju da postupi ispravno i poduzme sve pravne korake protiv Francuske zbog povrede europskog prava”, rekao je tajnik Pack2Go Europe, Eamonn Bates, organizacije koja predstavlja europske proizvođače ambalaže.
Inače, Francuska je već zabranila upotrebu plastičnih vrećica.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok