• Short title article: Globalna prijetnja

Znanstvenici koji proučavaju golemi ledenjak Thwaites na Antarktici, nazvan Ledenjak sudnjeg dana, kažu da topla voda prodire u njegove slabe točke te pogoršava otapanje uzrokovano porastom temperature, pokazala su dva rada objavljena u stručnom časopisu Nature u srijedu.

Thwaites, koji je otprilike veličine Floride, predstavlja više od pola metra globalnog potencijala porasta razine mora. Mogao bi destabilizirati susjedne ledenjake koji bi mogli uzrokovati daljnji porast od tri metra.

Kao dio međunarodne suradnje na ledenjaku Thwaites - najveće terenske kampanje ikada provedene na Antarktici - ekipa od 13 američkih i britanskih znanstvenika bila je oko šest tjedana na ledenjaku potkraj 2019. i početkom 2020.

Koristeći podvodno robotsko vozilo poznato kao Icefin, podatke o poziciji i senzore, pratili su liniju uzemljenja ledenjaka, gdje led klizi s ledenjaka i susreće se s oceanom prvi put.

U jednom od radova, koje je vodila znanstvenica Britney Schmidt sa Sveučilišta Cornell, znanstvenici su otkrili da toplija voda ulazi u pukotine i druge otvore poznate kao terase uzrokujući bočno topljenje od 30 i više metara godišnje.

- Topla voda ulazi u najslabije dijelove ledenjaka i pogoršava stanje, rekla je Schmidt Reutersu. To je nešto zbog čega bismo svi trebali biti veoma zabrinuti, rekla je o nalazima koji pokazuju kako klimatske promjene dopiru do izolirane Antarktike.

Rezultati drugog rada, koje je Schmidt također proučavala, pokazali su otapanje oko pet metara godišnje blizu linije uzemljenja ledenjaka - manje od onoga što su najagresivniji modeli stanjivanja prije predviđali.

Ipak, rekla je da je topljenje i dalje ozbiljan razlog za zabrinutost.

Znanstvenici su prethodno ovisili o satelitskim slikama kako bi prikazali ponašanje leda, što je otežavalo otkrivanje preciznih detalja. Ekipa je sada bila na liniji uzemljenja velikog ledenjaka gledajući upravo mjesto na kojem "akcija počinje", rekla je Schmidt.

Ova otkrića pomoći će u razvoju modela klimatskih promjena, rekao je Paul Cutler, programski direktor antarktičkih znanosti pri Nacionalnoj znanstvenoj zakladi. Recenzirao je radove, ali nije bio uključen u istraživanje.

- Ovi se podaci sada mogu uzeti u obzir u modelima koji će predvidjeti buduće ponašanje, a to je upravo bio cilj ovog rada, rekao je Cutler.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok