• Short title article: Potpisan sporazum

Europska komisija objavila je kako je 38 telekomunikacijskih operatera iz EU-a i Zapadnog Balkana potpisalo sporazum kojim će roaming podataka između Zapadnog Balkana i EU-a učiniti pristupačnijim za građane i tvrtke u obje regije.

Iako nije točno navedeno o kojim se telekomunikacijskim operaterima radi, iz samog broja jasno je da je to veći dio operatera iz EU, koji imaju i svoje podružnice na Zapadnom Balkanu (Albanija, BiH, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija). Javlja Zimo.co.

Potpisivanjem ovog sporazuma, operateri su se obvezali značajno smanjiti cijenu mobilnih podataka u roamingu, kako za stanovnike EU koji putuju i borave u zemljama Zapadnog Balkana, tako i obratno.

Tako će se maksimalne maloprodajne razine cijena ('ograničene cijene') za 1 GB postupno smanjivati od listopada 2023. do 2028. Sa 18 eura od 1. listopada 2023. , 14 eura od 2026. pa sve do 9 eura od 2028. 

Snižavanje cijena roaminga između EU-a i Zapadnog Balkana od 1. listopada ove godine donijet će koristi građanima i poduzećima EU-a i Zapadnog Balkana. Predani smo učiniti sve što možemo kako bismo ubrzali stvarnu integraciju Zapadnog Balkana u naše jedinstveno tržište, istaknuo je povjerenik za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi.

Očekuje se da će uvođenje ograničenja cijena smanjiti cijene podatkovnog roaminga za korisnike koji putuju između EU-a i zapadnog Balkana. Ovo ograničavanje cijena potaknuti će i pojednostaviti poslovne, kulturne, turističke i druge razmjene između EU-a i zapadnog Balkana, jačajući veze između susjednih regija.

Prema informacijama koje je objavila EK, operateri trenutno rade na kreiranju proizvoda s cijenom nižom od dogovorenog cjenovnog limita.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok