• Short title article: Brašno se može pokvariti

Kada kupujete veće količine brašna, obično ga odložite u kuhinji i na njega zaboravite.

Da li ste znali da je brašno jedna od onih namirnica koje se mogu pokvariti, zbog čega vam u nastavku predočavamo nekoliko trikova kojima ćete brašnu produžiti vijek i spriječiti nastanjivanje moljaca.

Kako biste spriječili najezdu moljaca, kad donesete brašno kući, prvo ga stavite u zamrzivač na nekoliko sati ili preko noći kako biste ubili eventualna jajašca. Navodi Avaz.

Kupujte samo onoliko koliko vam je potrebno

Teško je odoljeti sniženjima i akcijama, ali pokušajte da kupite onoliko brašna koliko mislite da možete iskoristiti u sljedećih nekoliko sedmica. Brašno privlači vlagu, što znači da se može vrlo brzo pokvariti.

Ne držite brašno u papirnim vrećicama

Najlakši način da održite svježinu brašna i zaštitite ga od insekata jeste da ga prebacite u plastične ili staklene posude s hermetičkim zatvaračem. Skladištenje u papirnim vrećicama može lako dozvoliti prodor vlage i tako pokvariti brašno.

Kašika u brašnu

Možda se sjećate iz djetinjstva kako su bake ili mame ostavljale kašiku u brašnu. Ovaj stari trik koristio se kad se brašno čuvalo u špajzu. Inače, brašno je najbolje držati u staklenim posudama, a ako mu se doda metalna kašika, pomoći će u čuvanju brašna od štetočina, kukaca i insekata.

Umjesto kašike možete koristiti i aluminijsku foliju: od nje oblikujte kuglicu i ubacite u brašno.

Čuvajte ga na tamnom i hladnom mjestu

Ne ostavljajte posudu s brašnom na svijetlom mjestu. Toplina i sunčeva svjetlost mogu da potaknu kvarenje brašna. Umjesto toga, pronađite mjesto udaljeno od izvora toplote u stanu.

Zamrznite ga

Ako vam se dogodi da kupite više brašna nego što možete iskoristiti u nekoliko sedmica, napravite mjesta u frižideru ili zamrzivaču. Ne zaboravite da ga prethodno stavite u hermetički zatvorene posude. Ovakvo sačuvano brašno može trajati i do godinu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok