Cipar, 140. reprezentacija s FIFA-ine rang-liste možda nije najrelevantniji indikator, ali svekoliki je dojam kako su hrvatski navijači na stadionu Aldo Drosina vidjelu novu, mladu, potentnu… neprijeporno perspektivnu momčad. Izbornik Niko Kovač nije skrivao zadovoljstvo viđenim.

- Naročito je dobro bilo u prvom dijelu. Šteta je jedino što nismo iskoristili još poneku priliku. Stvorili smo 7-8 šansi, pogodili dvije grede. U drugom poluvremenu malo smo se opustili. Izgubili smo nekoliko lopti koje nismo trebali, ali sveukupno, jako sam zadovoljan – ustvrdio je Kovač.

Utakmicu s Ciprom hrvatski je izbornik iskoristio za promociju novih igrača. Čak su petorica debitirala: Kramarić, Čop, Pjaca, Jedvaj i Pašalić.

- Svi su odradili odličan posao. Uvjerili su me kako možemo s njima u novi ciklus. Ne volim pričati o pojedincima, za mene je u fokusu uvijek primarno momčad. Ipak, ovom bih prigodom istaknuo Alena Halilovića. U 60 minuta koliko je proveo na travnjaku pokazao je kako se radi o ekstra talentu. Prezadovoljan sam njegovom igrom. On je za hrvatsku reprezentaciju veliki dobitak. Pohvalio bih i Andreja Kramarića. Ima lažnjak i puca iz svih pozicija. Malo me podsjeća na predsjednika Saveza (Šukera – op.a.).

Kramarić je dobio priliku od prve minute nakon ozljede Rakitića.

- Bila je zamisao da dvojica zadnjih veznih budu Modrić i Rakitić. Brozović je trebao zaigrati umjesto Kramarića. No, i ovako je ispalo dobro. Igrali smo visoki presing, stisnuli smo protivnika gotovo u njegovom šesnaestercu.

Kakav je danas status Olića i Pranjića, uvjetno rečeno ''starijih igrača''?

- Još sam u Brazilu kazao kako se nikoga neću odreći. Meni trebaju kvalitetni igrači. Ne zanima me jesu li stari ili mlađi.

Ipak, pomlađivanje reprezentacije izbornik Kovač ozbiljno je shvatio. Prvih 11 prosječne je starosti – 25,3 godine.

- Većinu tih igrača znam iz mlade reprezentacije. Dobro su mi poznate njihove kvalitete. Svi su oni zaslužili poziv. Ovaj mišung mladih i starijih, odličan je. Uostalom, tako je bilo uvijek. I mene su stariji igrači uvodili u reprezentaciju da bih kasnije ja vodio mlađe.

Koliko će početna momčad protiv Cipra doživjeti preinaka do utorka i kvalifikacijskog susreta s Maltom?

- Teško mi je odgovoriti na to pitanje neposredno nakon utakmice. Srna ima problema s aduktorom, Mandžukić se požalio na udarac, Rakitić je zbog ozljede izostao... No, mislim da će do utorka svi biti spremni. I u momčadi...

Slobodna Dalmacija

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok