General Richard Barrons izjavio je da bi Rusija mogla rasporediti svoje zrakoplove, brodove i pješaštvo na europskom tlu za svega 48 sati ako bi to željela.

NATO savezu bi, pak, za učinkovit protuudar trebali mjeseci, piše Independent.

Bivši zapovjednik NATO-ovih združenih snaga upozorava da bi to što Francuska, Italija i Njemačka neozbiljno shvaćaju rusku prijetnju agresijom moglo dovesti do gubitka teritorija, kao i morskog i zračnog prostora. Zemlje koje graniče s Putinovom državom su, pak, vrlo zabrinute zbog te prijetnje, prenosi Net.hr.

Većina zemalje Europske unije je, naime, usredotočena na terorističke prijetnje i migrantsku krizu. I to usprkos tome što Moskva stalno ulaže u modernu opremu kojom konkurira NATO-ovom naoružanju.

“Ako usporedite vojne kapacitete NATO-a, oni su još uvijek puno veći od ruskih, ali većina toga je u polu-uspavanom stanju. Zato bi Rusija mogla iskoristiti svoje manje snage da udari NATO na način kojem bi NATO teško odgovorio jer nema nikakav plan za to. Izostanak konsenzusa između sjevera, središta i juga saveza svodi tu reakciju na najmanji mogući nazivnik i tu se ne bi moglo puno napraviti”, prognozira Sir Barrons.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok