Nakon što je u ožujku iznenada dobila otkaz, Riječanka Marina Rogić je 'pukla' i odlučila okrenuti novi list. I evo je u Irskoj.

Kako j ispričala za croexpress.hr, svom tadašnjm dečku, sada suprugu, rekla je 'ajmo u Dublin', a on se složio i prodao auto. Skupili su još nešto novca, kupili karte i krenuli. Na pitanje zašto se nisu zaputili negdje bliže, primjerice u Zagreb, rekla je da ih Zagreb nikada nije privlačio, a da u Irskoj imaju nekoliko poznanika. Osim toga, smatra, s plaćom koju bi kao frizerka dobila u Zagrebu, ne bi uspjela ostvariti svoje ciljeve.

- Mogu li ja u Hrvatskoj preživjeti s plaćom frizerke od 2600 kuna? Ne baš - izravno će Marina.

U Irsku su stigli u rujnu i odmah im se posrećilo: u desetak dana našli su smještaj i posao u struci. Kaže da trenutno radi nepuno radno vrijeme u dva salona, od kojih joj jedan nudi puno radno vrijeme zbog odlaska druge djelatnice.

- Radim pet dana u tjednu, otprilike 40 sati tjedno. Imam pola sata pauze za ručak. Svi su jako pristojni, osobito šef. Dosad još nisam doživjela da se netko prema meni bezobrazno ponaša.

Marinin suprug predao je životopis u jedan bar s kavama i čokoladama i za par dana je pozvan na razgovor. Dobio je posao i također radi 40 sati tjedno te je jako zadovoljan s kolegama koji mu pomažu jer engleski ne govori savršeno.

Činjenicu da Hrvati u inozemstvu često rade poslove koji su na 'nižoj razini' od njihovog obrazovanja i koje, kako neki kažu, zbog srama ili drugih razloga, ne bi željeli raditi u Hrvatskoj Marina jednostavno objšnjava riječima:

-  Ja sam gledala da radim kao sobarica, ako ne nađem posao u svojoj struci. I znate što? Deset puta su više plaćene nego u Hrvatskoj. Zato ljudi ovdje rade poslove koje nikada ne bi u našoj zemlji.

Boravak u Irskoj ima i jedan veliki minus, priznaje - smjštaj je za naše pojmove poprilično skup.

- Ulaskom u stan morali smo platiti jednu stanarinu i depozit u visini nje. Stanovi su zbilja skupi, u Hrvatskoj biste za taj novac mogli iznajmiti ogromnu kuću. Ali prestala sam pretvarati sve u kune jer nema smisla. Ne bismo si onda ništa priuštili - zaključila je i dodala vjeruje kako su prvi tjednii najteži te da će ako to sve prođe dobro uspjeti sve.

- Mi imamo dosta jasan cilj što želimo u budućnosti. Zajedno smo i mislim da, kad si s nekim s kim gradiš život u dalekoj zemlji, možete sve. Bitna je volja i trud. Ako zapnemo, imamo roditelje i obitelj koji će nam pomoći. Ne namjeravamo se tako skoro vratiti u Hrvatsku. Osim na ljetovanje, naravno – isprićala je Marina za croexpress.hr.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok