Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) u svijesti građana je tvrtka u kojoj se izrađuju dokumenti i novac, no riječ je o visokotehnološkoj tvrtki od posebnog i strateškog interesa za Republiku Hrvatsku koja svojim softverima i IT rješenjima u području identiteta i sigurnosti zadovoljava potrebe građana i državne uprave, i to svugdje gdje je potrebno osigurati sigurnu identifikaciju ili gdje se radi o podacima od posebnog interesa za našu državu, piše Jutarnji list.

AKD je partner Ministarstvu unutarnjih poslova u organizaciji međunarodne znanstveno-stručne konferencije Big Data in Law Enforcement: from Reactive to Proactive koja će se 7. i 8. studenoga održati u Zagrebu, a čiji je medijski pokrovitelj Jutarnji list.

AKD je zadnjih godina napravio tehnološki iskorak i njegovi stručnjaci na ovoj konferenciji mogu iz više aspekata razgovarati o primjeni Big Data sustava koji se u njihovu segmentu djelovanja primjenjuje u brojnim aspektima. Jedno od tih područja je softversko rješenje koje je AKD razvio za izradu elektroničkog potpisa i elektroničke identifikacije koji se primjenjuju na osobnoj iskaznici. Također su razvili sustav za upravljanje zakonom predviđenim pravima. Kako bi sva ta softverska rješenja bila primjenjiva, potrebno je prikupiti brojne podatke iz različitih institucija. Tu na scenu  stupa visokotehnološko rješenje AKD-a koje uparuje  podatke iz različitih baza podataka na kojima je primjenom tehnologija Big date postaje moguće optimizirati rad samog sustava i unaprjeđenje propisa.

AKD eID uvršten je na popis sigurnih kvalificiranih sredstava Europske komisije, odnosno AKD-ov proizvod AKD eID Card 1.0. ima status kvalificiranog sredstva za izradu elektroničkih potpisa (QSCD). Proizvod je rezultat internog rada i razvoja vlastitog programskog rješenja. To programsko rješenje stvorilo je pretpostavku za potpunu digitalizaciju javne i državne uprave. Također će svim vlasnicima nove osobne iskaznice u budućnosti omogućiti da više neće morati odlaziti u banke ili kod pružatelja telekomunikacijskih usluga kako bi potpisivali gomilu dokumentacije ili se identificirali da su to zaista oni, nego će biti omogućeno online ugovaranje i online podnošenje zahtjeva gdje je potreban vlastoručni potpis.

Isto tako će uz pomoć računala moći mijenjati svoje prebivalište ili liječnika opće prakse. Za to će im biti dovoljna samo elektronička osobna iskaznica. Naime, nova “čipirana” osobna iskaznica u ovom trenutku vlasniku omogućuje davanje elektronskog potpisa i elektronsku identifikaciju. U Hrvatskoj danas 1,338.643 građanina posjeduju elektroničku osobnu iskaznicu, a oni su nakon preuzimanja iskaznica aktivirali 2,106.174 potpisnih i identifikacijskih certifikata.

Ovo softversko rješenje omogućit će da se e-osobna iskaznica u budućnosti koristi i kao vozačka dozvola i zdravstvena iskaznica. U AKD-u naglašavaju da ova rješenja omogućuju građanima lakše poslovanje i veću dostupnost usluga.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije svijet