Kardinal George Pell nije više prefekt Sekretarijata za ekonomiju Svete Stolice i time "treći čovjek“ Rimske kurije, nakon pape Frane i kardinala državnog tajnika Pietra Parolina, piše Euroactiv.

Rješenje Svete Stolice bilo je birokratski elegantno: Kardinal Pell je na dužnost prefekta netom formiranog Tajništva imenovan 24. veljače 2014, njegov petogodišnji mandat istekao je dakle 24. veljače ove godine, tj. u prošlu nedjelju, Papa ga nije potvrdio na istoj dužnosti za sljedeće razdoblje, pa je kardinal Pell bivši prefekt.

Privremeni ravnatelj Ureda za novinstvo Svete Stolice Alessandro Gisotti obznanio je da je papa Frane, odobrivši kardinalu Pellu odsustvo radi odlaska u Australiju i obrane pred sudom, istodobno zabranio kardinalu javno obavljanje svećeničke službe te bilo kakav kontakt s ijednom maloljetnom osobom. Te Papine mjere opreza protiv Pella nisu prethodno bile objelodanjene. One ostaju na snazi.

Pella je porota Grofovijskog suda Države Victorije u Mebourneu proglasila krivim zbog spolnog zlostavljanja dvojice 13-godišnjih dječaka. Jedna žrtva je svjedočila, druga nije mogla, jer se momak 2014. ubio predoziranjem heroinom, a njegov otac smatra da je i to bila posljedica Pellova silovanja. Pell, tada svježe imenovani nadbiskup u Melbourneu, zatekao je tu dvojicu članova katedralnoga dječjeg zbora kako kradu blagoslovljeno misno vino, te ih je za kaznu brutalno silovao oralno. Pjevanje u zboru Stolne crkve sv. Patricka bilo je uvjet za dobivanje školarine za elitnu Školu sv. Kevina, pa su dječaci time bili praktički ucijenjeni da ništa ne kažu – svjedočio je preživjeli.

Prema tome, mons. Pell je, po ocjeni porote, zloupotrijebio za nasilje crkvenu vlast koju je dobio od pape sv. Ivana Pavla II.

S druge strane, budući da kardinal Pell i dalje ustrajno tvrdi da nije kriv, te da njegova osuda još nije pravomoćna, Sveta Stolica neće protiv njega primjenjivati stegovne mjere dok pravomoćno ne bude oglašen krivim, ili dok sam ne prizna krivnju. Sveta Stolica je izrijekom izrazila puno povjerenje u australske sudske vlasti.

Iz toga se može zaključiti da će George Pell ostati bez kardinalske časti, a vjerojatno i bez biskupskoga i svećeničkog reda, kada presuda protiv njega bude pravomoćna.

Sud u Melbourneu nije u srijedu odmjerio kaznu za kardinala Pella. U njegovoj nazočnosti, u sudnici, izricanje kazne odgođeno je iz sadašnjega karnevalskoga za pokorničko korizmeno doba: za 13 ožujka. Pokora je u neku ruku već počela, jer je Pellu određen pritvor.

Australska je praksa da krivac vrijeme između presude (koju izriče porota, utvrđujući jedino je li optuženik kriv ili nije) i osude (koju izriče sudac, utvrđujući težinu kazne) mora provesti u pritvoru. Iako je prvostupanjska presuda donesena još 11. prosinca, kardinal Pell nije odveden u pritvor, javljeno je, zato što je već imao termin za operaciju zamjene obaju koljena.

Kazna vjerojatno neće biti blaga, jer je vrhovni sudac još u utorak rekao da je Pell kriv za kršenje povjerenja s elementom brutalnosti te da je djelovao u uvjerenju da je nekažnjiv, što je sudac ocijenio očitim i bezočnim.

Pellu, kako piše Euroactiv, prijeti maksimalno 50 godina zatvora, naime po 10 godina za svako spolno zlostavljanje za koje je oglašen krivim, ali je vjerojatnije da će ukupna kazna biti do 15 godina zatvora.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok