Najmanje sedam ljudi je poginulo, a 21 osoba je nestala kada se u srijedu navečer u mađarskom glavnom gradu Budimpešti prevrnula turistička riječna brodica, izvijestili su mađarski mediji.

Nacionalna novinska agencija MTI navodi kako je brod prevozio 33 turista iz Južne Koreje te da su na brodu uz njih bila i dva člana posade. Ministarstvo vanjskih poslova Južne Koreje potvrdilo je da je 19 Korejaca nestalo te da u Mađarsku planiraju poslati tim od 18 dužnosnika kako bi pomogli u operaciji spašavanja.

Predsjednik Južne Koreje Moon Jae In naložio je vladi formiranje tima spasilaca i angažiranje svih raspoloživih resursa kako bi pomogli na licu mjesta.

Glasnogovornik putničke agencije koja je organizirala turu po Dunavu Lee Sang-moo rekao je da je među nestalima najmanje jedno dijete.

Potonula brodica pronađena je u 2:30 sati kod Margaretinog mosta.

U tijeku je akcija spašavanja u kojoj sudjeluje više desetina plovila, javljaju mediji. Sav riječni promet u Budimpešti je do daljnjega obustavljen, a jake struje kao i niska temperatura vode, koja iznosi tek 10 Celzijevih stupnjeva, jako otežavaju posao spasiocima.

- Situacija je ekstremna, ali ulažemo maksimalne napore, izjavio je jedan dužnosnik za lokalne medije.

Za sada nije jasno zbog čega je došlo do sudara s drugim brodom.

Potonuli turistički brod, dugačak 27 metara i sposoban primiti 60 putnika, pripada budimpeštanskoj tvrtki Panorama Deck. "Svi su resursi mobilizirani kako bi se spasili ljudski životi", kazao je glasnogovornik kompanije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok