Papa Franjo pozvao je da se kaže 'ne' korupciji i kriminalu na misi koju je u subotu održao pred više od 200.000 vjernika u Caserti, u blizini Napulja, usred "ognjene zemlje" gdje se odlažu tone ilegalnog otpada.

"Na vašoj lijepoj zemlji koja zahtijeva da ju se štiti i čuva, treba imati odvažnosti reći 'ne' svim oblicima korupcije i bezakonja", rekao je Sveti Otac.

A "svi znamo kako se zove to bezakonje", dodao je, ne izgovorivši ipak ime Camorre, napuljske mafije, optužene da je uzrok gomilanja i neovlaštenog spaljivanja industrijskog otpada.

Kako navodi talijanska udruga za zaštitu okoliša Legambiente, od 1991. do 2013. ilegalno je odloženo gotovo 10 milijuna tona industrijskog otpada, uglavnom iz talijanskih ali i stranih poduzeća, u tom području koje zovu "ognjena zemlja".

Odmah nakon mise Papa se vratio u Rim helikopterom ali se u ponedjeljak treba vratiti u Caserte gdje će se privatno sastati s pastorom Giovannijem Traettinom, upraviteljem Evanđeoske crkve pomirbe u tome gradu.

Njih dvojica su se upoznala u Buenos Airesu, gdje je Jorge Mario Bergoglio bio nadbiskup i gdje su se redovito viđali na ekumenskim susretima, napose u prigodi velikog okupljanja Crkava 2006. u argentinskoj prijestolnici.

Papa je usto obećao vjernicima okupljenim ispred Kraljevske palače u Caserti, koju zovu i napuljskim Versaillesom, da će do konca godine pohoditi Napulj, tridesetak kilometara udaljen od Caserte.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok