Većina muslimanskih vjernika zgrožena je zločinima i terorom koji provode pripadnici pokreta za stvaranje tzv. Islamske države na Bliskom istoku, čije je djelovanje u nekoliko navrata osudio muftija Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz ef. Hasanović, navodeći kako su povijesni kalifati poštovali međureligijsku toleranciju, a nasilje koje iz dana u dan zgražava svijet nanosi veliku štetu poimanju islama u suvremenoj zajednici naroda.

– Kroz povijest ljudskog roda činili su se strašni zločini u ime ideologija ili religija, ali nezamislivo je da se netko danas na ovaj način obračunava s inovjercima – komentira sisački glavni imam Alem ef. Crnkić, dodajući kako to nema nikakve veze s islamskom teologijom.

– Trudimo se promicati civilizaciju ljubavi, mira, tolerancije. Ne trebamo daleko ići, Sarajevo je poput bosanskog Jeruzalema, mjesto na kojem su u par stotina metara džamija, katedrala i sinagoga. Islamska država, koja se u Iraku, Libiji ili u Siriji pokušava stvoriti na ovakvim strašnim zločinima, javnim pogubljenjima i istrjebljenju ljudi koji su ondje stoljećima zajedno živjeli, nema nikakvog smisla i u potpunoj je suprotnosti s kalifatima kakve poznaje povijest, kao i učenju islama – drži ef. Crnkić.

– To gore što postoji opasnost da zapadni svijet na taj način počne poimati sve muslimane, usprkos tome što je velika većina protiv ovog terora – tvrdi sisački imam, koji o islamistima uhićenima u Bosni zbog poticanja na terorizam kaže:

– Mi s tim ljudima nemamo nikakvih dodirnih točaka u tumačenju islama, naša su viđenja suprotna. Oni, koliko nam je poznato, nemaju vođu, to su grupice predvođene ekstremistima.

Slobodna Dalmacija

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok