Novi talibanski vladari Afganistana traže diplomatsko priznanje i finansijsku pomoć Njemačke, rekao je njemačkim novinama portparol tog pokreta.

- Želimo snažne i službene diplomatske odnose s Njemačkom - rekao je Zabihullah Mudžahid za list Welt am Sonntag.

Naveo je da bi talibani također željeli od Berlina finansijsku podršku, humanitarnu pomoć i saradnju u zdravstvu, poljoprivredi i obrazovanju, kao i od drugih zemalja.

- U prošlosti su Nijemci uvijek bili dobrodošli u Afganistan. Nažalost, onda su se pridružili Amerikancima, ali to je sada oprošteno - rekao je Mudžahid novinama.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas isticao je mogućnost da Berlin obnovi razvojnu pomoć Afganistanu ako talibani formiraju široku i inkluzivnu vladu, između ostalih uslova.

Njemačka je zatvorila svoju ambasadu u Kabulu i prekinula razvojnu pomoć nakon što su talibani prošlog mjeseca preuzeli vlast. Međutim, obećala je humanitarnu pomoć za zbrinjavanje izbjeglica u Afganistanu i okolici koja će biti dostavljena putem humanitarnih organizacija.

Europska unija, kao cjelina, usaglasila je ove sedmice uslove pod kojima će raditi sa talibanima u ograničenom kapacitetu.

Oni uključuju da talibani garantuju da Afganistan neće pružati utočište za teroriste koji bi mogli planirati napade na druge zemlje kao u prošlosti; poštivanje ljudskih prava, posebno prava žena; uspostavljanje inkluzivne vlade; neometan pristup humanitarnoj pomoći te dozvolu stranim državljanima i ugroženim Afganistancima da napuste zemlju, javlja dpa. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok