Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Michelle Bachelet upozorila je međunarodnu zajednicu da se nuklearna prijetnja nadvila nad čitavim čovječanstvom nakon ruske invazije na Ukrajinu.

- Vojni napad Ruske Federacije na Ukrajinu otvara novo, pogubno poglavlje svjetske povijesti. Podizanje stupnja nuklearne pripravnosti svjedoči kolika opasnost prijeti čitavom čovječanstvu, rekla je Michelle Bachelet u UN-ovu Vijeću za ljudska prava (CHR) u Ženevi.

Nekoliko dana nakon početka invazije ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je podizanje ruskih snaga za odvraćanje na stupanj borbene pripravnosti, što je potaknulo oštro negodovanje zapadnih zemalja.

Četrdeset sedam zemalja članica CHR-a okupile su se na hitnoj sjednici u vezi s ratom u Ukrajini, na zahtjev Kijeva koji je pripremio nacrt rezolucije u kojoj se traži međunarodna istraga.

Bachelet je izrazila žaljenje zbog strašnih posljedica ruske invazije na ukrajinski narod.

- Napad koji je počeo 24. veljače trenutačno ima teške posljedice na prava milijuna ljudi diljem Ukrajine, istaknula je, prenosi Hina.

Po najnovijim podacima UN-a, u ratu u Ukrajini poginulo je 230 civila, među kojima 15 djece, a 525 je ranjeno, ali je Bachelet upozorila da su stvarni brojevi puno veći.

- Većina civilnih žrtava stradala je od teškog topništva, višecjevnih raketnih bacača i zračnih udara u naseljenim područjima, a postoje i zabrinjavajuće informacije o uporabi kasetnih bomba kojima se gađaju civilni ciljevi, istaknula je Bachelet.

O sazivanju hitne sjednice glasovala je u ponedjeljak Ukrajina uz potporu velike koalicije zemalja koje osuđuju rat što ga je poveo ruski predsjednik Vladimir Putin.

Nakon rasprava koje će se nastaviti u petak, Ukrajina kani predložiti na glasanje rezoluciju u kojoj poziva na brzo i provjerljivo povlačenje ruskih postrojba s čitavog međunarodno priznatog ukrajinskog teritorija" i traži žurno osnivanje, u početku barem na godinu dana, međunarodnog neovisnog istražnog povjerenstva, sličnog onome za Siriju.

Neke nevladine organizacije bi htjele da se u tekst uvrsti i osuda stanja ljudskih prava u Rusiji i zatraži isključenje Rusije i Vijeća za ljudska prava.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok