Njemačka sa svojim saveznicima raspravlja o sigurnosnim jamstvima za Ukrajinu kako bi se pripremili za razdoblje nakon završetka rata u Ukrajini, kazao je u nedjelju njemački kancelar Olaf Scholz za tv kanal ARD.

„S bliskim prijateljima raspravljamo o sigurnosnim jamstvima koja možemo pružiti. Ovo je dugotrajan proces. Jasno je da situacija neće biti ista kao što bi bila za neku od članica NATO-a“, kazao je Scholz.

„Jasno je da se u diplomatskoj sferi pomno priprema za dan za koji se svi nadamo da će doći uskoro – dan završetka rata“, dodao je.

Odgovarajući na pitanja vezana uz energetsku krizu njemački kancelar odbacio je ideju o uvođenju ograničenja brzine na autocestama u Njemačkoj kao način borbe protiv klimatske krize i krize s energijom, što je kontroverzno pitanje u zemlji s najjačom autoindustrijom u Europi.

“Ova vlada se nije složila o tome i do toga neće doći”, kazao je Scholz u razgovoru za tv kanal ARD, odgovarajući na izravna pitanja publike.

Njemački socijaldemokrati predvode njemačku vladajuću koaliciju u kojoj su još i Zeleni te Liberalni demokrati.

Njemačka je poznata po autocestama bez strogih limita brzine. Prema navodima stručnjaka ograničenje brzine na 130 km na sat značajno bi smanjilo emisije ugljika i smanjilo njemačko oslanjanje na uvoz ruske energije. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok