• Short title article: NLO iznad Amerike

Prošli mjesec je američki Ured ravnatelja državne obavještajne službe objavio izvješće o "neidentificiranim zračnim fenomenima" ili, jednostavnim rječnikom neidentificiranim letećim objektima.

Američka vojska je 4. veljače srušila kineski špijunski balon (Peking je izjavio da se radi o meteorološkom balonu) a u petak i subotu još dva neidentificirana leteća objekta srušena su u američkom i kanadskom zračnom prostoru. Vođa američkog Senata Chuck Schumer rekao je da se vjerojatno također radilo o balonima, piše CNN.

U nedjelju je američka vojska srušila četvrti leteći objekt, ovaj put iznad jezera Huron u saveznoj državi Michigan.

U svjetlu ovih događaja, važno je proučiti izvješće obavještajnih službi koje bi moglo odgovoriti na neka pitanja.

Izvještaj je iznenađujuć: broj prijavljenih viđenja NLO-a značajno je porastao između ožujka 2021. i kolovoza 2022. godine, gotovo dvostruko u usporedbi s 17-godišnjim periodom između 2004 i 2021.

Izvješće navodi da se povećanje broja viđenja može objasniti smanjenjem stigme oko ovakvih situacija, a Pentagon aktivno poziva vojnike da prijave svaku “anomaliju” koju primijete na nebu.

U srpnju prošle godine Pentagon je osnovao novo tijelo – All-domain Anomaly Resolution Office, odnosno ured za istragu vjerodostojnih viđenja NLO-a od strane američke vojske i obavještajne zajednice. Time Kongres i Pentagon pokušavaju shvatiti zašto je u prethodna dva desetljeća zabilježeno preko pet stotina uvjerljivih svjedočanstava o viđenju NLO-a.

“Neobične karakteristike leta i performanse”

U velikom broju svjedočanstava, njih 163, radilo se o balonima ili “tijelima sličnim balonima”, dok se u 26 slučajeva radilo o dronovima. Nepoznat broj svjedočanstava pripisao se “neregularnostima ili odstupanjima kao što su greške na opremi.”

No za 171 svjedočanstvo ne postoji objašnjenje, a neki od tih objekata “pokazivali su neobične karakteristike leta i performanse.”

U izvješću se također navodi da se viđenja “nastavljaju događati u ograničenom ili osjetljivom zračnom prostoru, zbog čega raste zabrinutost za sigurnost leta.” Dodaje se i da bi viđenja mogla dati naslutiti da se radi o “aktivnosti skupljanja podataka od strane neprijatelja,” odnosno da bi NLO-i viđeni oko osjetljivih postrojenja američke vojske mogli ukazivati na to da SAD špijunira neka strana sila.

Mnogo toga još valja saznati o tih 171 svjedočanstava za koje još uvijek ne postoji dobro objašnjenje. Jesu li ta tijela dokaz da strana sila testira američku zračnu obranu? Ili se radi o bezopasnim fenomenima, balonima koji su zalutali?

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok