• Short title article: Treba se poštivanja

Papa Franjo izjavio je da ga je spaljivanje muslimanske svete knjige, Kur’ana, naljutilo i zgrozilo, a osudio je i odbacio dopuštenje tog čina kao oblika slobode govora.

- Svaka knjiga koja se smatra svetom treba se poštovati kako bi se poštovali oni koji u nju vjeruju - izjavio je papa u intervjuu za novine iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Al Ittihad, objavljenom u ponedjeljak.

- Osjećam se ljutito i zgroženo zbog ovih postupaka. Sloboda govora nikada ne bi trebala da se koristi kao sredstvo za prezir prema drugima i dopuštanje da se to odbaci i osudi – kazao je.

Demonstrant je prošle sedmice u glavnom gradu Švedske Stockholmu pocijepao i spalio Kur’an, što je rezultiralo oštrom osudom nekoliko država, uključujući Tursku, čiju podršku Švedska treba da dobije ulazak u vojni savez NATO.

Dok je švedska policija odbila nekoliko nedavnih prijava za demonstracije protiv Kur’ana, sudovi su poništili te odluke, navodeći da se narušava sloboda govora.

U nedjelju je islamska grupacija od 57 država priopćila da su potrebne kolektivne mjere kako bi se spriječila djela skrnavljenja Kur’ana i da se međunarodno pravo treba koristiti za zaustavljanje vjerske mržnje, prenosi Reuters.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok