• Short title article: Skupo

Inflacija usporava, cijene se, sluša li se statistika, tope čak i kad je riječ o hrani, a na tržnicama i u trgovinama cijene su i dalje "da se smrzneš", komentiraju potrošači.

Samo za kilogram brokule, cvjetače, šarenog graha, maruna te špinata jučer je na utrinskoj tržnici u Zagrebu trebalo izdvojiti vrtoglavih 34 eura ili 256,17 kuna! Godinu dana iste te namirnice platili bismo nemalih 20 eura ili 150,70 kuna, a iako je ova godina bila jedna od težih u poljoprivredi, cijena brokule od 10 eura i više je nego bezobrazna, slažu se kupci. Cvjetača i špinat su po 5 eura, maruni 8, šareni grah 6.

Brokula na placu 10 eura

– A što biste vi, ne znate koliko se mi poljoprivrednici mučimo da bismo išta proizveli – ljutito nam je uzvratila kumica na komentar cijene brokule, nudeći nam mini cvjetaču na zalasku roka trajanja za tri eura. – Evo, to vam je jeftino – odvraća. No je li ju sama proizvela ili tek kupila u obližnjem trgovačkom lancu ili na zelenoj tržnici, ostala je enigma. Fiskalne kase kao i pločice ili na kartonu ispisana imena OPG-a i obrta iščezle su s tržnica kad i Slavko Linić iz fotelje ministra financija. U obližnjem Sparu kilogram brokule isti smo dan platili 4,49 eura, a svježu cvjetaču, koja se prodavala po komadu, 2,49 eura. Skor na vagi pokazivao je 1,22 kg.

Opravdano ili ne, za cijenu kilograma brokule s placa u mesnici Agrozelina u Utrinama moglo se kupiti 1,5 kilograma domaće svinjske vratine s kosti (6,24 eura/kg), 1,35 kg krvavica (7,50 eura/kg), 1,2 kg ramsteka ili oko 1,5 kg kobasica roštiljki (6,95 eura/kg). I kila odojka tu je jeftinija – košta 7,95 eura, dok se u Kauflandu na akciji mogu kupiti i dvije kile, kako se ističe, s domaćih farmi. I juneća lopatica bez kostiju tu je jeftinija – košta 7,99 eura, ramstek 7,49. Prema najnovijim podacima DZS-a, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u listopadu su, u odnosu na isti mjesec lani, na godišnjoj razini bile više za 5,8%, što je najniža stopa od početka siječnja prošle godine kad je iznosila 5,7%, a na mjesečnoj razini, u odnosu na rujan, viša 0,5%. Hrana i bezalkoholna pića na godišnjoj su razni skuplji 8,7%, a u odnosu na prethodni mjesec jeftiniji za 0,5%.

No potrošači to ne primjećuju. Iako se očekuje i dalje usporavanje inflacije, prema aplikaciji Kretanje cijena Ministarstva gospodarstva kojom se od kraja prosinca lanjske godine dva puta mjesečno prate cijene potrošačke košarice od oko 365 proizvoda u 80-ak najprodavanijih kategorija u Konzumu, Tommyju i Studencu, zadnjih mjesec dana (u odnosu na sredinu listopada) košarica je za oko 0,6% pojeftinila u Konzumu, a u Tommyju je skuplja 0,12%, u KTC-u 0,01%. Potaknuli smo konkurenciju, cijene bi mogle biti i niže, najavio je ministar gospodarstva Davor Filipović nakon što je Vlada od sredine rujna košaricu sa "zaključanih" osam proizvoda povećala na 30. Naravno da su neke prenapuhane cijene, zbog kojih i dalje vlada "umjetna" nestašica pojedinih artikala, naglo spuznule.

U odnosu na referentni datum od 31. prosinca lanjske godine, znatnije su poskupili naranča, crveni luk te kupus, dok se najveća pojeftinjenja (40-60%) kod sva tri spomenuta trgovca bilježe kod špageta (500 g, Barilla, Zlato polje i Žito), toaletnog papira (3-slojnog, Zewa i Violeta), riže (1 kg, Zlato polje i Scotti), biljnog ulja te gaude (3 kg, President). No u odnosu na isto to razdoblje, te sredinu rujna, kad se očekivalo kako će i kraj turističke sezone znatnije pogurati cijene prema dolje, nema bitnijih pomaka, što bi pokazala i statistika ostalih trgovaca, da se na vrijeme počela pratiti. Ovako, evidentno je, primjerice, samo da je košarica u Konzumu u odnosu na zadnji dan prošle godine jeftinija 6,38%. U Tommyju je u odnosu na početne postavke jeftinija 8,79%, a u KTC-u 4,15%.

Kava opet poskupljuje?

Nasumičnom usporedbom računa nekih artikala kupljenih u studenom lanjske godine pa u istom mjesecu ove, naša je košarica pak i dalje skuplja. Lani smo 15 kupljenih artikala s naše liste – Kraševe nougat napolitanke (840 g), Čokolino (1 kg), Gavrilović jetrenu paštetu (100 g), mandarine (1 kg), jabuke jonagold (1 kg), Franckovu mljevenu kavu (400 g), suncokretovo ulje Zvijezda (1 l), po komad salate kristalke i cvjetače, Podravec President (1 kg), svježeg odojka (2 kg), maslac Dukat (250 g), pekmez od šljiva Podravka (660 g), ožujsko pivo (0,5 l, limenka) i kruh fini domaći Klara (700 g) – platili 48,14, a sada koštaju 58,15 eura – 17,2% više! Sve je skuplje, samo je ulje iz naše košarice pojeftinilo s 2,12 na 1,39 eura.

Predsjednik udruženja trgovine pri HUP-u te čelnik NTL-a Martin Evačić kaže kako je primjetno usporavanje inflacije od kolovoza, no košarica "isto za isto" i dalje je skuplja nekih 6-7% na godišnjoj razini. Ističe kako su najviše rasle cijene prehrambenih proizvoda više dodane vrijednosti, odnosno višeg stupnja prerade, koje su se s dobavljača prelile na police, a ne zbog dizanja marži trgovaca. Osim mesa, čija cijena sada više-manje stagnira, ulje, šećer brašno, mlijeko, maslac... jeftiniji su. Kava je uglavnom na akcijama pa se to ne primijeti, no postoji pritisak da te cijene idu gore. Trgovci odbijaju prihvatiti nove cjenike, no koliko će dugo odolijevati, teško je reći, rekao je Evačić. I neki pekari najavljuju poskupljenja, no u Žitozajednici tvrde kako je to odluka pojedinaca (mada su im troškovi danas niži), a ne čitave branše.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok