• Short title article: Dobra ideja

Načelnik generalstožera izraelske vojske Herzi Halevi potvrdio je informacije o tome da Izrael razmatra opciju u kojoj bi se Hamasovi tuneli potpuno uništili upumpavanjem morske vode.

Između ostalog, Halevi je komentirao izvještaj Wall Street Journala u kojem se navodi kako je jedna od opcija za Izrael upravo i ona koja se odnosi na potpuno uništavanje tunela koje koristi Hamas.

"Vidimo mnogo podzemne infrastrukture u Gazi. Znali smo da će biti tako. Dio cilja je i uništenje ove infrastrukture. Ideja sa morskom vodom je dobra", rekao je Halevi.

Poručio je kako Izrael razmatra nekoliko opcija kada je riječ o tunelima.

Izrael planira potopiti sistem Hamasovih tunela u Gazi vodom iz Sredozemnog mora

"Imamo razne načine da se nosimo s tunelima, neću govoriti o pojedinostima, ali one uključuju eksplozive za uništavanje i druga sredstva da spriječimo operativce Hamasa da koriste tunele kako bi nanijeli štetu našim vojnicima. Stoga, svako sredstvo koje nam daje prednost nad neprijateljem je ujedno i sredstvo koje mi procjenjujemo. Ovo je dobra ideja, ali neću komentairati specifičnosti", poručio je.

Podsjetimo, prema informacijama WSJ-a u kojima se citiraju američki zvaničnici, izraelske vojne snage prošlog mjeseca su postavile pet velikih pumpi za vodu u blizini izbjegličkog kampa Al-Shati u gradu Gaza, a koje su sposobne poplaviti tunele u roku od nekoliko tjedana upumpavanjem na tisuće kubnih metara vode na sat.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok