• Short title article: Nijemci jako dugo dobro živjeli

Za mnoge Hrvate koji se planiraju iseliti Njemačka je obećana zemlja. Ali za mnoge koji žive u Njemačkoj - baš i nije.

Građani Njemačke lani su od svih u Europskoj uniji bili najmanje zadovoljni kvalitetom svojeg života. Što to Nijemcima za sreću treba, a sada im nedostaje, istražio je reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

Ako je vjerovati eurostatu, hrvatski su građani životom u svojoj zemlji zadovoljniji od Nijemaca. Trava je u vlastitom dvorištu uvijek manje zelena. Ni Nijemci nisu iznimka.

"Pa definitivno su nezadovoljniji porastom cijena i porastom cijena energenata, kao što je recimo cijena struje, goriva, ali isto tako kao što je i cijena hrane", ispričao je Andrej Barbir iz Munchena.

No, ta inflacijska jadikovka ne znači da je Nijemcima lošije nego Hrvatima, već samo da im je jako dugo bilo jako dobro.

"Razumljivo je kad ste navikli na tako visok nekakav standard, da već i najmanji pad doživljavate poprilično dramatično", kaže sociolog Krešimir Krolo.

Kod Hrvata dramatičnih pomaka nema - već deset godina spadaju među najmanje zadovoljne u Europskoj uniji. Osim Nijemaca, od nas su nezadovoljniji jedino Bugari i Grci. A i unutar Hrvatske razlike su velike.

Na skali od jedan do deset Nikola iz Dubrovnika ocjenjuje svoju kvalitetu života s čistom desetkom.

U Europskoj uniji nema države u kojoj je razlika u životnom zadovoljstvu mladih i starih veća nego u Hrvatskoj. Kako dob raste, životno zadovoljstvo - pada. Je li to do niskih mirovina?

"Mirovina kakva je sad nije, kako su ljudi govorili, nije koliko je nego koliko dura. I treba biti zato zadovoljan", smatra Branko iz Dubrovnika.

Niska očekivanja možda su recept za životno zadovoljstvo. To bi objasnilo zašto su jedni od najzadovoljnijih u Europi, usprkos relativno niskim primanjima, Rumunji. A možda i doista nije u šoldima sve...

"U Njemačkoj je to sve na termina, sve je pod gasom, sve je u žurbi, sve mora biti tempirano. Oni čak kad ih ja promatram, oni su i na pauzi pod stresom", kaže Barbir kroz smijeh.

Jedna zemlja ipak ima recept za život u obilju bez stresa. Kroz sve krize, pandemiju i energetske šokove, životno zadovoljstvo Švicaraca postojano je poput zlatnih poluga u sefovima njezinih banaka. A možda baš i zbog njih.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok