Općinski sud u Livnu, Rješenjem od 11. travnja 2019. godine, potvrdio je optužnicu s kaznenim nalogom, Kantonalnog tužiteljstva Kantona 10 u Livnu, protiv osumnjičenog D.L. rođenog 1951. godine u Drvaru, radi postojanja osnovane sumnje da je iz nehata počinio kazneno djelo Izazivanje opće opasnosti iz članka 323. stavak 1. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Optuženom se stavlja na teret da je dana 04. ožujka 2019. godine u Zagrebačkoj ulici u Drvaru,  palio suhu travu na svojoj parceli, svjestan da se vatra može proširiti na okolne parcele i objekte, a olako držeći da to toga neće doći ili da će to moći spriječiti, pa je uslijed naleta vjetra došlo do nekontroliranog širenja vatre koja je zahvatila krovište susjednog pomoćnog objekta dimenzija 6 x 3 metra, vlasništvo oštećenog M.K.  

Brzom intervencijom pripadnika Civilne zaštite Drvar ugašen je požar i spriječeno daljnje širenje na okolne objekte, a ukupan iznos štete na opožarenom objektu iznosi oko 2.500,00 KM.

Sudac za prethodno saslušanje, Općinskog suda u Livnu je za 06. svibnja 2019. godine zakazao ročište radi razmatranja kaznenog naloga u kaznenom predmetu protiv optuženog D.L. radi iz nehata počinjenog kaznenog djela Izazivanje opće opasnosti iz članka 323. stavak 4. u vezi sa stavkom 1. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Za kazneno djelo Izazivanje opće opasnosti iz članka 323. stavak 4. u vezi sa stavkom 1. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine,  koje se optužnicom Kantonalnog tužiteljstva K 10 optuženom stavlja na teret predviđena je novčana kazna ili kazna zatvora.

„Potvrđivanje optužnice protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje kaznenog djela. Prema principu presumpcije nevinosti iz članka 3. Zakona o kaznenom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.“

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok