• Short title article: Bosansko Grahovo

U dvorištvu župne crkve upriličen blagoslov novog spomen-obilježja (kenotafa) na kojem je – s jedne strane – ispisano 229 imena Hrvata katolika župljana Bos. Grahova ubijenih u II. svjetskom ratu i poraću, te Domovinskom ratu.

U župi Sv. Ilije proroka u Bos. Grahovu obilježen je13. kolovoza Dan sjećanja na poginule branitelje kojim se od 1996. komemorira smrt 22 hrvatskih branitelja poginula u bitci kod Grahova, nakon operacije „Oluja“.

Širi povod molitvenom okupljanju svake godine toga dana u Grahovu je komemoracija za sve hrvatske branitelje (njih 98) koji su dali svoje živote 1994. i 1995. na području Livanjskog polja i Dinare, od operacije Zima 94 do Oluje i Maestrala.

Ovogodišnji Dan sjećanja imao je dodatni motiv okupljanja. Naime, toga dana je u dvorištvu župne crkve upriličen blagoslov novog spomen-obilježja (kenotafa) na kojem je – s jedne strane – ispisano 229 imena Hrvata katolika župljana Bos. Grahova ubijenih u II. svjetskom ratu i poraću, te Domovinskom ratu, na čelu sa župnikom mučenikom don Jurjem Gospodnetićem, a s druge strane su dvije spomen-ploče na kojima su ispisana imena 98 hrvatskih branitelja iz svih postrojbi, poginulih u Domovinskom ratu na području općine Bos. Grahovo, piše Nedjelja.ba.

Na komemoraciji je bilo nazočno oko 300 osoba, na čelu s rodbinom poginulih branitelja (najviše iz Kaštela i Splita), te preživjelim braniteljima, suborcima poginulih. U ime vlasti nazočili su župan Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban s izaslanstvom, ministar branitelja Županije zapadnohercegovačke i predsjednik odbora za branitelje u HNS-u BiH Mladen Begić, izaslanik potpredsjdnika Vlade RH-a i ministra branitelja u Vladi RH-a Ivan Vukić, gradonačelnik Livna Darko Čondrić, dogradonačelnica Kaštela Jadranka Bosančić i drugi. Nazočan je bio i ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor, konzul savjetnik iz Konzulata RH-a u Livnu Božo Vodopija, kao i predstavnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH.

Prvi dio obreda bio je ispred spomen-obilježja gdje je nazočne pozdravio domaći drvarsko-grahovski župnik don Davor Klečina. Potom su uime domaće grahovske Udruge za očuvanje kulturne i povijesne baštine Don Juraj Gospodnetić, koja je bila nositelj izgradnje spomen-obilježja, obratili njezin predsjednik Slavko Galiot, a potom i dopredsjednik Krešimir Sarić, koji je govorio o tehničkim obilježjima kenotafa i zahvalio brojnim dobročiniteljima koji su financijski pomogli njegovu izgradnju, među kojima treba istaknuti Splitsko-dalmatinsku županiju, Ministarstvo hrvatskih branitelja, Udruga veterana 141. brigade HV Split-Kaštela te Federalno ministarstvo kulture. Nazočnima su se obratili i župan Boban te ministar Begić.

Obred blagoslova kenotafa predvodio je banjolučki biskup mons. Franjo Komarica koji je potom u župnoj crkvi slavio i sv. misu za poginule branitelje. U svojoj propovijedi biskup je naglasio kako su članovi putujuće Crkve, koja na zemlji vojuje protiv zloduha, molitveno povezani „i s onim članovima Crkve koji su za zemlje, iz vremena, prešli u vječnost, ali još nisu došli u Nebo, nego su u 'predvorju' Neba, odnosno kako to Crkva naučava, u čistilištu“, a sve ih povezuje vjera u Uskrsnuće na vječni život u Nebu.

Potom se mons. Komarica prisjetio teških ratnih dana i naglasio kako rat nitko nije želio, i da je svima bio nametnut, posebno onima koji su žrtvovali svoje živote za slobodu kućnog praga i domovine, ali i tolikim nebrojenim civilima, žrtvama ratnih strahota. Izrazio je duboku zahvalnost i poštovanje svima koji su dali živote za mir i slobodu, ali i preživjelim braniteljima. Zahvalio je i svima koji su su sudjelovali u podizanju spomen-obilježja na kojem su zajedno memorirani, zabilježeni u trajno sjećanje, članovi iz redova trpećih i mučenih župljana,  kao i oni iz vojnih, borbenih redova.

Na kraju je potaknuo nazočne da nikad ne zaborave niti pocjenjuju veličinu prošlosti ispisane na kenotafu, jer veličina te prošlosti leži u veličini trpljenja i stradanja svih onih čija su imena ispisana na pločama.

Nakon svete mise izaslanstva su, kao i svih dosadašnjih godina, uz počasni vod hrvatske komponente Oružanih snaga BiH, položila vijence i svijeće ispred spomen-križa poginulih branitelja u središtu grada, a župnik Klečina izmolio je molitvu za pokojne.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok