• Short title article: USAID

Sutra će se u Livnu održati događaj posvećen novinarskim pravima i medijskim slobodama u Bosni i Hercegovini.

Ovaj trening će se održati u Hotelu Novitas u Livnu, u srijedu, 27.09.2023. godine, s početkom u 11 sati.

Trening organizuju BH novinari i Linija za pomoć novinarima (FMHL), uz pomoć američke vlade, u okviru USAID-ovog Programa podrške medijima (MEA) u Bosni i Hercegovini, sa ciljem unaprijeđenja znanja i vještina novinara/ki i medijskih profesionalaca/ki u oblasti pravne zaštite medijskih sloboda i sigurnosti novinara/ki kroz djelovanje Linije za pomoć novinarima (FMHL) te korištenje zakonskih i institucionalnih mehanizama u Bosni i Hercegovini. 

FMHL će i dalje pružati podršku medijskim akterima putem besplatnih pravnih savjeta, konsultacija te zastupanja pred sudom i drugim institucijama. Također, u sklopu ovog programa je razvijena nova usluga - pravna provjera medijskog sadržaja prije objavljivanja, kako bi se izbjegle potencijalne pravne komplikacije  i broj tužbi pred sudovima protiv medija. 

Trening u Livnu je namijenjen novinarima, urednicima i svima koji su zainteresirani za novinarstvo, radna prava i medijske slobode. Kroz predavanja, diskusije i praktične vježbe, imat ćete priliku naučiti o ključnim aspektima zaštite radnih prava i medijskih sloboda u lokalnim medijima, kako prepoznati kršenja tih prava te kako o njima adekvatno izvještavati.

Također će biti prilike za interaktivno učenje i razmjenu iskustava s kolegama iz novinarske zajednice.

U periodu svibanj 2022. godine i svibanj 2023. godine BH novinari i Linija za pomoć novinarima je zabilježila 99 slučajeva napada na novinare/ke, iz čega proizilazi porast nasilja u iznosu od 154,6% u poređenju sa istim periodom u prethodne dvije godine. U ovom periodu riješeno je 25,4% slučajeva u korist novinara/ki.

Od početka 2023. godine do sredine rujna, Linija za pomoć novinarima je zabilježila 55 slučajeva napada i prijetnji novinarima/kama, kao i drugih oblika kršenja medijskih sloboda.

Značajan broj napada ostaje neprijavljen, djelomično zbog toga što medijski profesionalci/ke nemaju povjerenja u pravosuđe i istražne organe, a dijelom zbog toga što nemaju potrebna znanja o pravima, medijskim slobodama i instrumentima zaštite.

Radionica u Livnu bit će prilika da se novinari/ke iz HB županije detaljnije upoznaju sa mogućnostima zaštite kroz prijavljivanje slučajeva FMHL i korištenja besplatne pravne pomoći. 

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok