• Short title article: Dvije tisuće ovaca

Kupres je zbog svoje nadmorske visine i iznimno bogatih pašnjaka izrazito pogodno područje za stočarstvo. Stoga i ne čudi da se tu proizvode i najkvalitetniji sirevi, piše agroklub.ba.

Najbolji sir

Kupreška obitelj Romić najveći je proizvođač ovčjeg mlijeka u Bosni i Hercegovini, a proizvodi i najbolji sir na Balkanu. Jedna uspješna obiteljska priča u koju je uloženo mnogo rada i ljubavi.

Perica Romić vlasnik je mljekare i farme na kojoj ima oko dvije tisuće ovaca, 70 krava, a u fazi je nabave i 400 koza. Poljoprivredom se bave desetljećima. Međutim, ozbiljan obiteljski posao Perica, inače veterinar i agronom po struci, pokrenuo je prije sedam godina nakon što je napustio dužnost načelnika Kupresa i politiku zamijenio radom na farmi. Trenutačno ima trinaest zaposlenih, ali zbog obujma posla angažirana je kompletna obitelj.

- Imam četiri sestre i jednog brata. Svi su uključeni u posao na farmi, koliko tko može. Uglavnom svoje godišnje odmore koriste ovdje na imanju i jako puno nam pomažu u cijelom tom poslu te supruga, djeca i roditelji - priča Perica za agroklub.ba, dodavši kako je posao zahtjevan, kao i svaki, ali je veliki privilegij što vole to što rade.

- Imam običaj reći kako mislim da bih, kada bih prodao ovce, iste sekunde umro. Tako da je to jedna velika ljubav, ja sam najsretniji kad se ovce janje i kada sam u staji, a to je drugi, treći mjesec, i to me čini sretnim i zadovoljnim - kaže ovaj vlasnik Mljekare "Perkan" iz Kupresa.

Romići od prošle godine proizvode i sir te već imaju priznanje za kvalitetu. Naime, na nedavno održanom Balkan Cheese Festivalu u Beogradu u susjednoj Srbiji, među više od 200 vrsta autohtonih i originalnih sireva iz Francuske, Italije, Crne Gore, Srbije i BiH, prestižno prvo mjesto osvojio je upravo njihov sir.

- Nema tu zapravo nikakve mudrosti, temelj svega je sirovina, a sirovina je mlijeko i ako se mlijeko dobiva s pašnjaka koji nisu kontaminirani i koji imaju veliki broj raznovrsnih biljaka koje daju posebnu aromu kupreškom mlijeku, onda mora i sir kao takav biti dobar - skromno kaže Romić.

Dvije tisuće litara

- Mljekara ima kapacitet od dvije tisuće litara. Zimi je prinos smanjen pa trenutačno iznosi oko 800 litara mlijeka dnevno. Za proizvodnju kvalitetnog sira najvažniji su sirovina i higijenski uvjeti - kaže tehnologinja Smiljka Perković, navodeći da je proces proizvodnje težak, a za finalni proizvod potrebna su najmanje tri mjeseca.

- Često znam reći da je sir kao malo dijete, stalno se morate njime baviti - ili ga okrećete ili perete ili premazujete. Morate ga stalno kontrolirati i tetošiti - dodaje Smiljka.

Obitelj Romić iz Kupresa primjer je da se uz puno rada, odricanja i ljubavi može biti uspješan. Na ovoj visoravni uspijeva više od tisuću različitih biljaka i idealno je područje za ispašu i stoke i pčela. A upravo zbog kvalitete finalnih proizvoda mnogi kažu kako u Kupresu teku med i mlijeko.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok