• Short title article: Upravljanje požarima

U srijedu 21. veljače 2024. godine predstavnici Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ nazočili su na prvoj radionici u sklopu LFMWB programa na temu Program upravljanja požarima na otvorenom prostoru u zemljama Zapadnog Balkana.

Ciljevi radionice u Sarajevu bili su predstaviti program upravljanja požarom otvorenog prostora na Zapadnom Balkanu i izgradnja zajedničkog LFM pristupa temi upravljanja požarom otvorenog prostora, uloga ključnih aktera na entitetskoj razini, te prezentacija sadržaja izvješća s entitetske razine.

Program ima za cilj poticanje regionalne suradnje, stvaranje zajedničkih postavki politike, razvoj strategija i smjernica za upravljanje požarima na otvorenim prostorima u zemljama zapadnog Balkana.

„Klimatske promjene, koje su sve izraženije, dovode do zajedničkog djelovanja institucija i šire društvene zajednice. Požari ne poznaju granice, zbog čega je međunarodna suradnja u području prevencije i odgovora na požare vrlo važna. Navedena suradnja omogućuje razmjenu resursa, tehnologija i znanja kako bi se poboljšala sposobnost brzog i učinkovitog reagiranja“, rekao je ministar Hrnjić.

„Ovaj program dolazi kao nužnost i zajednički interes za povećanje regionalne suradnje, kako bi zapadni Balkan bio bolje pripremljen za suočavanje s rizicima i prijetnjama šumskih požara, kao i požara koji se javljaju na poljoprivrednom zemljištu“, rekao je voditelj programa Cvetan Nikolovski.

„To zahtijeva bolju pripremljenost i učinkovitije odgovore, ali i holistički i temeljit pregled upravljanja krajolikom na lokalnoj, nacionalnoj i regionalnoj razini. Zato smo Švicarska agencija za razvoj i suradnju, ali i svi zajedno, uvjeren sam, uvjereni u važnost i relevantnost ovog novog Programa koji se temelji na nacionalnom i međunarodnom znanju i ekspertizi, suradnji i međusobnom povezivanju. granične akcije, a koja ima ambiciju doprinijeti značajnoj i trajnoj tehničkoj suradnji u regiji zapadnog Balkana“, istaknuo je prof. dr.sc. Nikola Nikolov, voditelj Regionalnog centra za motrenje požara.

Osim predstavnika ministarstva, radionici su nazočili i predstavnici kantonalnih ministarstava, poduzeća i uprava civilne zaštite koji se bave protupožarnom preventivom.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok