• Short title article: OO HDZ BiH Tomislavgrad
Red ispred šumarije u Tomislavgradu 2023. / Foto: OO HDZ BiH Tomislavgrad

Šumarija Tomislavgrad je za 29. veljače 2024. godine najavila da će primati narudžbe za bukov ogrjev.

Početak primanja narudžbi je u 7 sati.

Tim povodom oglasili su se iz OO HDZ BiH Tomislavgrad i poslali priopćenje i gledanje na ovakav način organiziranja prijema narudžbi, kao i svoj pogled na stanje u ovome javnom poduzeću. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

 

𝐒𝐔𝐓𝐑𝐀 – 𝐂𝐑𝐍𝐈 Č𝐄𝐓𝐕𝐑𝐓𝐀𝐊 𝐔 Š𝐔𝐌𝐀𝐑𝐈𝐉𝐈!

Već smo neko vrijeme primali upite vezane za nabavu ogrijeva iz ŠGD-a za 2024. godinu i rečeno nam je da je došlo do neobične situacije u odnosu na dosadašnju praksu.

Proteklih dana smo se malo raspitali i ostali zatečeni sljedećim saznanjima:

Stovarište ŠGD-a za Tomislavgrad u Lipi je prepuno ogrjevnog drveta, a u isto vrijeme ŠGD nije dozvoljavala uplate i prodaju istoga.

Razlog je bio planirano podizanje cijene koje se evo i dogodilo. S dosadašnjih 95 KM / m³ na 106 KM / m³ (11,5%).

Upravi društva i Vladi treba biti jasno da živimo na 900 m/nv i da je osigurati ogrjev za zimu jedna od osnovnih potreba stanovnika ovih prostora.

Sjeći stabla koja rastu od prije nego su direktori rođeni i nije neka poslovna mudrost.

Još je čudnije saznanje oko izvješća o radu ŠGD-a za 2022. godinu koje je označeno uspješnim i pohvaljeno na skupštini HBŽ-a.

Nedugo zatim se smjenjuje „uspješni“ direktor i ŠGD mu isplaćuje otpremninu cca. 50.000 KM, da bi došao novi direktor i da bi se osigurale ruke koalicijskih partnera za novu vladu.
Dakle, ima se može se.

Kada uzmemo činjenicu da je godišnja sječa ogrjevnog drveta do 100 000 m³, a sječa tehničkog drveta ide do 350 – 400 000 m³, ovo poskupljenje ogrijeva donosi milijun i nešto maraka dodatnog prihoda.

Na što će se potrošiti ovaj novac?

U cijelom svijetu je primjetan trend opadanja cijena energenata, samim time je još čudnije povećanje cijene ogrijeva od 11,5%, a poznato je da uprava ŠGD-a nije podnijela izvješće o radu za 2023.godinu Skupštini HBŽ-a da bi se vidjeli određeni razlozi za ovo.

Ovim putem pozivamo Upravu ŠGD-a da nam pojasni razloge ovog velikog poskupljenja s jedne i pozamašne otpremnine direktoru s druge strane.

Ovo je ujedno i najava za našu sve stariju populaciju koja više ne može raditi, da očekuju iscijepana drva po cijeni od 150 KM po metru, a one zdrave i pokretne pozivamo da sutra čekaju od ranih jutarnjih sati ispred poslovnice ŠGD-a u Tomislavgradu.

Pored svih alata za online apliciranje, poslovanje i način rada se ogledaju u formi čekanja u redu – povratak u prošlo stoljeće.

Nadamo se da će od viška prihoda Uprava osigurati okrijepu svima onima koji će provesti po nekoliko sati čekajući u redu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok