• Short title article: 1991.godine

Na mjestu gdje su 9. svibnja 1991. godine Šuičani zaustavili tenkovsku kolonu Jugoslavenske narodne armije (JNA), predstavnici MZ Šujice, Općine Tomislavgrad, Vlade i Skupštine Hercegbosanske županije, izaslanstva Vlade Republike Hrvatske, predstavnici Parlamenta FBiH, te braniteljskih udruga u subotu su se simbolično okupili na platou uz magistralnu prometnicu Šuica -Kupres, te uz molitvu, polaganje vijenaca i paljenje svijeća odali počast svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima.

Prisjetivši se svibnja 1991. godine, sudionici tog vremena iz Šujice ukazali su još jednom na važnost uloge koju je ovo mjesto imalo u Domovinskom ratu.

Ivica Pašalić Lothak iz Šujice, kao jedna od sudionica i organizatorica blokade prometnice, još jednom se prisjetila kako su se na taj dan prije 33 godine mještani ovog kraja okupili u upravi šujičke pilane gdje su donijeli odluku da s teškim radnim strojevima i vozilima spriječe kretanje tenkovske kolone JNA iz pravca Kupresa prema Šujici, te dalje u smjeru Dalmacije.

Sudionik i organizator Ante Barišić istaknuo je da su ovom blokadom napravili dalekosežni utjecaj na geostrateško i geopolitičko stanje u ovom djelu Hercegovine, a naveo je i da ga posebno iritira razdvojenost ovog događaja u Šujici sa zaustavljanjem tenkova u Pologu.

"Ovaj pothvat poremetio je plan neprijateljske vojske za okupacijom prostora Hercegovine i njihovog prodora dalje prema Dalmaciji, što bi tada imalo nesagledive posljedice za hrvatski narod", kazao je prvi demokratski izabrani načelnik Općine Tomislavgrad, u Domovinskom ratu predsjednik HVO-a Tomislavgrad Mijo Tokić, koji je također napomenuo da Polog i Šujica imaju iste zasluge s početka devedesetih godina.

"Ovo nije samo jedna od prvih točaka otpora nego i mjesto s kojega su krenule oslobodilačke operacije u Domovinskom ratu. Ovo je i mjesto otpora i mjesto pobjede", istaknuo je Tokić.

Uime ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske nazočnima se obratila i Vanda Babić Galić istaknuvši kako su svi oni koji su sudjelovali u podvigu zaustavljanja tenkova poremetili plan neprijateljske vojske i time bitno utjecali na razvoj budućih događaja.

Na ovom mjestu je u planu izgradnja spomen-obilježja, kojim će, kako ističe Marković, trajno biti upisana istina o zaustavljanju tenkova u Šujici.

Šujički župnik fra Anthony Burnside izrekao je molitvu nakon čega su položeni vijenci i upaljene svijeće, a zatim su se okupljeni uputili u crkvu sv. Ante Padovanskog gdje je služena misa za sve umrle i poginule hrvatske branitelje.

Svojim glazbenim izvedbama cijeli program su obogatili klapa sv. Jeronima iz Šujice i Hrvatska duvanjska baština iz Tomislavgrada.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok