Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su po naredbama Suda BiH i Tužiteljstva BiH započeli operativnu akciju kodnog naziva "Zlatni karat".

U tijeku su pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekata, i pokretnih stvari koje koristi 31 osumnjičena osoba, na ukupno 54 lokacija na području Sarajeva, Tuzle, Gračanice, Živinica, Tešnja, Maglaja, Cazina, Bihaća, Konjica i Kladnja, piše Klix.ba.

Do sada je uhićeno sedam osoba zbog postojanja osnovane sumnje da su počinila kazneno djelo "organizikrani kriminal” u vezi s kaznenim djelima “Krijumčarenje”, "Organiziranje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe“, "Pranje novca“, “Nedozvoljeno skladištenje robe”, "Porezna utaja ili prevara”, i “Krivotvorenje znakova za obilježavanje robe, mjera i tegova” Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Osumnjičene osobe se terete da su u suradnji s drugim osobama, s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi vršila krijumčarenje i nedozvoljeno rasturanje neocarinjene robe, točnije predmeta od zlata i srebra.

Više informacija o rezultatima operativne akcije “Zlatni karat“ bit će poznato nakon realizacije naredbi Suda BiH i Tužiteljstva BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok